Resmi adı Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti’dir. Bir Güney Amerika ülkesidir. Karayip Denizi’nin güneyinde, Brezilya’nın kuzeyinde ve Kolombiya’nın doğusunda konumlanmaktadır. Ülke İspanyol kolonicilerinin yerleştikleri ilk bölgelerden biridir. Venezuela halkı kolonicilere karşı uzun süren bir bağımsızlık mücadelesi vermiştir. Ancak ülke, 1522 yılından 1821 yılına kadar İspanyol yönetiminde kalmıştır. Ünlü komutan Simon Bolivar önderliğinde Venezuela, Ekvador, Kolombiya, Panama ve Peru, Büyük Kolombiya adıyla bağımsızlığını kazanmıştır.
Tam bağımsızlığını 1830 yılında kazanan Venezuela, o günden bugüne birçok siyasi krizle karşılaşmıştır. Askeri darbeler, ekonomik krizler, otokrasiler ve isyanlar ülkenin kaderi haline
gelmiştir. Bunun yanında ülke dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahiptir. Bu durum Venezuela’yıekonomik ve politik anlamda bulunduğu coğrafyada önemli bir aktör konumuna getirmektedir.
Venezuela idari yapılanmada ABD modelini uygulamıştır. Başkenti Karakas olan ülke, 9 bölgede 23 eyalet ve başkent bölgesine ayrılmıştır. 1527 yılında İspanyol sömürgeci Diego de Losada tarafından kurulan Karakas, 2013 verilerine göre 5,298,364’luk nüfusuyla bölgesinin en önemli metropolüdür. Karakas’ın yanı sıra aynı ismi taşıyan gölüyle meşhur, ülkenin en büyük ikinci şehir Maracaibo; sanayi kuruluşlarının ve fabrikaların bulunduğu üçüncü büyük şehir Valencia; ülkenin en eski şehirlerinden olan ve günümüzde tarımsal faaliyetlere ev sahipliği yapan Barquisimeto önemli şehirler arasında sayılabilir.
Venezuela, 916,445 kilometrekarelik yüzölçümüyle Güney Amerika kıtasının batısındaki Kolombiya ile birlikte kuzeyinde bulunmaktadır. Karayip Denizi ve Atlantik Okyanusu’na kıyısı bulunan Venezuela yaklaşık 2.800 km kıyı şeridine sahiptir. Batısında Kolombiya, doğusunda Guyana, güneyinde Brezilya bulunan ülkenin kuzey kıyısındaki açıkta Trinidad ve Tobago, Grenada, Hollanda Antilleri ve Aruba bulunmaktadır.
Caracas
Venezuela’nın başkenti Caracas’ta dolaşıyorsanız, sahilin sadece 30 dk uzaklıkta olduğuna dair en ufak bir fikriniz olmayacak. Sahil şeridinde bulunan dağlar, şehir ile sahil arasında bir set oluşturuyor. Şu birleşimi gözünüzde canlandırın, yeşil bir kent manzarasının arkasında uzanan dağlar, sömürge dönemi binaları ve birkaç gökdelen.. İnsanların bu şehri neden güzel olarak nitelendirdiğini anlayacaksınız.
Caracas’ın hikayesi tabii ki bundan daha karmaşık. Birçok Güney Amerika ülkesinde olduğu gibi zengin ve fakir arasındaki sosyo-ekonomik fark burada da çok fazla. Şehir, şiddet olaylarıyla ünlü olduğundan, şehrin bazı kesimlerinde kesinlikle geceleri turist olarak dolaşmamalısınız. Ülke şu an şiddet olaylarının arttığı bir dönemden geçiyor ve bu konuda bize düşen görev, size bu konuda gerekli uyarıyı yapmak: Burada seyahat ederken dikkatli olun!
Burayı ziyaret eder ve bazı önlemler alırsanız, eğleneceğiniz yerler göreceğinizi size garanti edebiliriz. La Plaza Bolivar, devlet dairelerini ve sömürge dönemi binalarını göreceğiniz bir yer. Buraya çok da uzak olmayan Casa Natal de Simon Bolivar’ı da (Simon Bolivar’ın doğduğu ev) ziyaret edebilirsiniz.
Bunlardan farklı olarak yapabileceğiniz başka bir aktivite ise, sizi 2600 metre yüksekliğindeki Avila Dağı’na götürecek teleferiğe binip, güneyde Caracas’ı, kuzeyde ise Karayipler’i görebileceğiniz manzarayı seyretmek olacak.
Angel Şelalesi
Dünya’nın kesintisiz akan en uzun şelalesi olan Angel Şelalesi, Venezuela’nın doğusundaki Bolivar Eyaleti’nde, Canaima Milli Parkı’nda yer alıyor. Caracas’taysanız Buraya gelmek biraz zorlu olabilir: Caracas’taysanız, Ciudad Bolivar’a oradan da Canaima’ya uçmanız gerekir. Ardından 5 saatlik nehir yolculuğu ve onu takip eden yürüyüş ile buraya ulaşabilirsiniz, maalesef bu bölgeye ulaşmak için alternatif bir yol yok.
Yüksekliği 800 m’yi aşan ve kesintisiz bir şekilde akan şelalenin nefes kesen görüntüsü buraya ulaştığınızda sizin hediyeniz olacak. Ayrıca bu yolculuk da maceranın bir parçası. Venezuela’nın tropik bitki örtüsü ve hayvanlarıyla beraber vahşi doğanın da tadını çıkarma fırsatı bulacaksınız.