Gezgin ruhundan anlayan bir ülke asla yabancı olamaz, sadece henüz tanışılmamış bir arkadaştır. Herkes kendi yolculuğunda dostça bir kucaklaşmayı, benzersiz deneyimleri ve anlatılacak yeni hikâyeleri arar. Paylaşılmayan yemeğin yemek olmadığı bir ülke. Köklü bir kültürel mirasa ve otantik bir ruha sahip, geçmişte öğrenilenlerin geleceğin vizyonunu şekillendirdiği ve ilerici ruhun yeniliklerin temellerini attığı bir ülke. Ruhunun sıcaklığı ve vizyon duygusu ile aydınlanma, diriliş ve ilham sunan bir ülke.
Katar Devleti, Arap Yarımadası’nın doğusunda bulunan bir Basra Körfezi ülkesidir. 1971 yılında bağımsızlığına kavuşmuş olan Katar 19. Yüzyılın ortalarından beri Al Thani ailesi tarafından yönetilmektedir. Katar’ın resmi dili Arapça olsa da, burda yaşayan çok sayıda yabancı nüfusun da etkisiyle İngilizce, Urduca, Fransızca, Malayalam ve Tagalog dilleride yaygın bir şekilde kullanılan dillerdir. Katar’da haftasonu tatili cuma ve cumartesi günleri olarak belirlenmiştir ve dükkanların çoğu cuma namazı vaktinde kısa bir süre için kapalı olabilmekle birlikte hafta sonu da açıktır. Katar’ın başkenti olan Doha ismini Arapça bir kelime olan ve “büyük ağaç” anlamına gelen ‘Ad-Dawha’ dan almıştır. Katar Arap ülkeleri içinde 2022 FIFA Dünya Kupasına ev sahipliği yapacak ilk ülke olacaktır.
Katar, 27 Eylül 2017’de elektronik seyahat izin sistemini başlatmıştır. Bu sistemle Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri, Schengen ülkeleri, Avustralya, Kanada, İngiltere, ABD veya Yeni Zelanda geçerli oturma izni veya vizesine sahip olan yolcuların ülkeye girişi kolaylaşmıştır. Gerekli dokümanların ibraz edilmesiyle online olarak ETA belgesi alınarak ülkeye giriş yapılabilmektedir. Detaylı bilgi için linke tıklayabilirsiniz.
Katar’ın kara sınır komşusu Suudi Arabistan olup diğer tarafları Basra Körfezi ile çevrilidir. Kuzeybatısında Bahreyn, batı ve güneyinde Suudi Arabistan, doğusunda Birleşik Arap Emirlikleri ve kuzeyinde İran bulunur.
Katar’ın resmi dili Arapça’dır. Ülkede en çok konuşulan yabancı dil ise İngilizcedir.
Katar, uzun yıllar bölge aşiret beylerinin emri altında yönetilmiştir. Bölge genellikle göçebe kabilelerin yaşadığı yer olduğu için idaresinde de sık sık değişmeler meydana gelmiştir. 19. yüzyılda bölgenin idaresi bugünkü emir’in büyük dedesi olan Muhammed al Sani’ye geçmiştir. Ülkede fiili Osmanlı egemenliği ilk olarak 1852’de, daha sonra ve kesin olarak 1871’de Muhammed el-Sani’nin daveti üzerine başlamıştır. Katar’ın bugünkü başkenti Doha şehrinde bugün ABD üssünün bulunduğu el-Obeid’e yerleşen Osmanlı birlikleri 1913’e kadar kalmışlardır. Osmanlı Devleti Katar üzerindeki haklarından 1913’te vazgeçer. Son Osmanlı askeri Katar’dan Ağustos 1915’te çekilir. I. Dünya Savaşı’nın çıkmasının akabinde 1916’da Katar İngiliz işgaline girer, 1971’de İngiliz hâkimiyetinden ayrılarak resmen bağımsız bir devlet olur.
Doha
Yükselen ve Gelecek Vaat Eden Körfez Devleti Başkenti
Ufuk çizgisine bakın. Sadece, şimdiye kadar neden bu şehri duymadığınızı tekrarlayın? Shanghais, bu dünyada Dubai ve New York ile görsel rekabet edemez mi? Doha, Katar’ın başkenti ve Katar’ın yüzde 60’ına ev sahipliği yapan en büyük şehri. Son yıllarda yaşadığı hızlı büyüme ve gelişme ile görünen o ki Basra Körfezi’ndeki önde gelen komşularına (Dubai ve Abu Dabi) yetişmesi an meselesi.
Korniş’den görüldüğü gibi Doha kesinlikle muhteşem ve adı geçen şehirlerden farksız görünüyor. Ama Doha, komşularını taklit etmeyle ilgilenmiyor ve kendi kişiliğini arıyor gibi. Yapay adalara ya da dünyanın en uzun binasına sahip olmaya ihtiyaç duymuyor, bunun yerine müzelere ve kendi kültürel mirasına odaklanıyor. İslam Sanatları Müzesi (dünyadaki İslami kültürel sanatlarının en eksiksiz koleksiyonlarından biri) ve Doğubilim Müzesi kesinlikle zaman ayırmaya değer. Bu arada, yeni bir ulusal müze tamamlanmak üzere. Sonra, küçük ve renkli sokaklardan ve pasajlardan oluşan labirenti, baharatların kokusu ve mallarını sergileyen satıcılarıyla Souq Waqif, eski market köşesi gibi yerler de var. Hediyelik eşyaların peşine düşeceğiniz mükemmel bir yer. Kültürel önemi olan diğer yerler Al Koot Hisarı ve Doha Miras Köyü.