Kırgızistan Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Kırgızistan; Azerbaycan, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan ile birlikte günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletinden biri olup Türk Konseyi ve TÜRKSOY üyesidir. Orta Asya’da yer alan 199.951 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip ülke isminin “kırk boy”dan geldiği düşünülmektedir. Doğal güzellikleriyle etkileyici ülke dağlarla çevrelenmiştir.

Orta Asya’daki en liberal turist vize politikasına sahip ülkede araba kazaları sıkça yaşanmaktadır. Kırgızistan’daki Kırgızların nüfusu ülke nüfusunun %64’ü kadardır. Ülkede yaşayan diğer etnik gruplar içinde en büyük paya %13 ile Özbekler sahiptir. Ruslar %12 oranıyla onu takip eder. Küçük gruplar ise Tatarlar, Uygurlar, Kazaklar ve Ukraynalılardır.

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’tir. Dağlık bölgenin yanı sıra havanın daha soğuk olduğu kuzey ve daha ılıman olduğu güney bölgesi olmak üzere ikiye ayrılır. Ülkenin başkentini de kapsayan kuzey bölgesi Ala Archa, Ulusal Parkı ve doğasıyla oldukça etkileyicidir. Maceracı turistlerin ziyaret ettiği Issyk Kul ve Tian Shan bölgesi dağlarla kaplıdır. Ülkenin geri kalanına göre daha alçakta kalan ve daha sıcak bölgesi Ferghanga ise oldukça egzotiktir.

Orta Asya ülkesi olan Kırgızistan’ın denize kıyısı yoktur. Kuzeyde Kazakistan, batıda Özbekistan, güneydoğuda Tacikistan ve güneybatıda Çin ile komşu olan ülke Tanrı Dağları ile çevrelenmiştir. Dağlar ülkenin %65’ini kapladığı için Kırgızistan’a “Orta Asya’nın İsviçresi” de denmektedir.

Kırgızistan’ın resmi dili Kırgızca’dır. Özbekçe, Kazakça, Türkmence ve Türkçe’ye benzeyen Kırgızca’nın yanı sıra ülkede Rusça’da konuşulmaktadır. Özellikle ülkenin kuzey bölümünde yaygın olarak yaşayan Rusların da Rusya devleti tarafından koruma altında olduğu ülkede en çok konuşulan yabancı dil ise İngilizcedir.

Karakol

Bozulmamış Çevre Karakol, Kırgızistan’ın 4. en büyük şehri. Bişkek’ten, arabayla yaklaşık 6 saat sürüyor. Diğer tarafında ise, Issık Gölü yer alıyor. Şehrin orjinali 1869 yılında Ruslar tarafından kurulmuş ve Kırgızistan Sovyet zamanında tekrar Sovyet askerlerine üs olarak kullanmış. Bu şehir, gelip görmeniz gereken doğal güzellikler ile dolu. Temelde ziyaretçileri buraya göl çekiyor, ancak şehrin etrafında bulunan dağlar, yürüyüş, kayak, at sürücülüğü veya spaların tadını çıkarmak gibi pek çok etkinlik fırsatı sunuyor. Şehrin içerisindeki en meşhur manzara, Dungan Camiisi ve renkli bir yapıya sahip Rus Ortodoks Kilisesi. Karakol şehrinin etrafında bulunan güzellikler, tam anlamı ile doğallıklarını korumuş. Şehre yaklaşıldığında ise Arasan Geçidi, şehirdeki en iyi manzarayı sunarken, tüm şehirde yürüyüş imkanları bulunuyor.

Bişkek

Şaşırtıcı Bir Şekilde Arkadaş Canlısı Bişkek bir başkent ve aynı zamanda ülkesinin en büyük şehri. Hatta bazı insanlar, dünyanın en güzel ülkesi olduğunu iddia ediyor. Nüfusu 900.000 civarında olan Orta Asya’nın ana şehirlerinden biri. Ek olarak Bişkek, oldukça büyük bir şehir ve bölgesinde inanılmaz bir öneme sahip. Yerlilerin size ne söylediği önemli değil, burası gerçekten dünyasal ve hareketli olabiliyor. Açıkça söylemek gerekirse, burada olan muhafazakarlık oldukça minimum seviyede, fakat kosmopolitanlık? Bişkek’in şehir manzaraları ise, büyük çoğunlukla, etkileyici Sovyet Dönemi binalardan ve çeşitli bulvarlardan oluşuyor.

Kırgızistan, Bişkek

Bu maddeler, genel olarak, farklı bir hava yaratır, fakat Bişkek aslında arkadaş canlısı bir şehir. Bu şehirdeki gece hayatı ise, aynı bölgedeki diğer şehirlerin gece hayatlarının, çok daha üzerinde. Diğer yakın ülkelerdeki benzer yerleri keşfetmek isteyen turistler, güvenliklerini ön planda tutmak isterler ama Bişkek’te buna ihtiyaç duymazlar. Yiyeceklerin ve içeceklerin haricinde, bu şehirde gidilmesi ve görülmesi gereken yerlerin başında, Ala-Too Meydanı (1911’e kadar Lenin Meydanı), Eyalet Tarihi Müzesi ve Oş Pazarı gelir. Bişkek, Kırgız Ala-Too Sıradağları’nın kuzey eteklerinde yer alan, 700-900 metre yükseklikte bulunan bir şehir. Konumundan dolayı hava sıcaklığı kış aylarında (Ocak ayında ortalama -7 derece) çok soğuk ve yaz aylarında ise (Temmuz ayında 32 derece) çok sıcak.

3000 Yıllık Tarih

Oş, büyüklük bakımından Kırgızistan’ın 2. büyük şehri olup, Fergana Vadisi’nin güney kesimlerinde kalıyor ve Kırgız-Özbek sınırına oldukça yakın. Şehir, başkent olan Bişkek’ten arabayla yaklaşık 1 günlük mesafede.

Bu şehir, çoğu yerde de okuyabileceğiniz gibi 3000 yıllık bir tarihe sahip. İpek Yolu’na inşaa edildiğinden, büyüyerek başarılı olmuş. Bazı şeyler iyi korunmuş gibi görünmüyor. Ancak, şehir manzaraları oldukça sönük ve en önemli manzaraları ise Sovyet zamanından kalma. Büyük Lenin Heykeli ve Sovyet mimarisi burada karışmış ve sentez halde.

Kırgızistan, Oş

Oş, UNESCO’nun Dünya Miras Alanları içerisinde yer alıyor. Süleyman Dağı ise Süleyman Peygamberin buraya gömülmesi sebebi ile Müslümanlar tarafından kutsal bir yer olarak kabul ediliyor. Bu taşlık dağ, tırmandıktan sonra harika bir şehir manzarası fırsatı veriyor. Dağların içindeki bir mağara, tarihi ve arkeolojik yapılara sahip olduğundan dolayı müze olarak kullanılıyor.

Oş’daki büyük pazar ise Merkez Asya’nın en büyük ve en hareketli pazarı. Önemsiz bir not olarak Oş şehrinin nüfusunun yarısı Kırgız, diğer yarısı da Özbeklerden oluşuyor. 2010 yılında meydana gelen şiddetli bir ayaklanmada yüzlerce insan ölmüş.

Issık Gölü

Derin Bir Nefes Alın

Issık Gölü, eskiden Sovyet Cumhuriyeti’nde olan Kırgızistan’ın aynı isimli bölgesinde yer alan bir göl. Burada ilgi çekici olmayan bir fotoğraf çekmek ya da iki kez aynı fotoğrafı çekmek imkansız. Issık Gölü, tektonik çukurda yerleşmiş bir dağ gölü ve bu büyük dağ gölünü bulutlu havalarda seyrederken, suyun sonsuz bedenini göreceksiniz. Dünya genelinde boyutu bu şekilde olan ikinci büyük göl.

Gölün genişliği 60 kilometre, boyu ise genişliğinin 3 katı kadar. Güneş yükselmeye başlayıp bulutların arasından ışıklarını yaydığında gölün üzeri pırıl pırıl parlıyor. Arka planında ise büyük ve kurak dağ görüntüsü yükseliyor. Bulutlar kaybolduğunda ise aniden karlarla kaplı olan Ala-Too ve Tian Shan Dağları görünmeye başlıyor. Açıkçası bu, nefesinizi kesecek bir manzara.

Kırgızistan, Issık Gölü

Yaz aylarında ise, tüm Kırgız ve Kazak aileleri, sıcaklardan kaçarak buraya ferahlamaya gelir ve gölün etrafındaki plajlarda tatillerini geçirirler. Eğer batılı bir turistseniz, buraya geldiğinizde kendinizi bir zaman kapsülüne girmiş gibi hissedebilirsiniz. Çünkü, Issık Gölü’ndeki plajlar, Sovyet Dönemi’nden kalma plajları hatırlatıyor. Issık Gölü etrafında bulunan tatil yerlerinden birinde bir-iki gün kaldığınızda, yüzebilir ya da diğer su sporlarını yapabilirsiniz. Ayrıca, çevredeki dağ ve tepelerde doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

Karakol, Issık Gölü’ne yakın olan en büyük şehir ve Bişkek’ten buraya ulaşmak yaklaşık 5 saat sürüyor. Aslında gölün civarında birçok kasaba var. Fakat bunların arasında en ünlüsü, gölün kuzeyinde kalan Çolpon Ata Kasabası. Burada basit yemeklere rastlamanız biraz zor olabilir, çünkü etrafta genellikle yöresel yemekler ya da Rus yemekleri var.

Yorumda Bulun