Resmi adıyla Suudi Arabistan Krallığı olarak kayıtlarda geçen ülke, Arap Yarımadası’nın en büyük ülkesi konumundadır. Kuzeybatısında Ürdün, kuzeyinde Irak, batısında Kızıldeniz, doğusunda Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn vardır. Ülke, güneyinde ise Yemen ve Umman ülkeleriyle komşudur.
Krallıkla yönetilen ülke yönetimi en katı haliyle şeriat kurallarını benimsemektedir. Ülkeye giriş kuralları da aynı şekilde oldukça katıdır. Kadın bir bireyin yanında ailesinden bir erkek olmadan ülkeye giriş yapabilmesi mümkün değildir. Bir kadının başı dâhil, vücudunun hiçbir yerinin görünmeyecek şekilde örtünmüş olması gerekir. Havaların sıcak olması baş neden olmak üzere, ülkede sosyal yaşantı genelde akşam saatlerine doğru başlamaktadır. Sokak mağazaları öğle vakitleri kapalı olurken; alışveriş merkezleri gece 11’e kadar açıktır. Suudi Arabistan, İslamiyet’in doğduğu topraklardır ve İslam dininin iki kutsal şehri Mekke ve Medine de sınırları içinde bulunur.
İslam dininin doğduğu yer olarak bilinen Suudi Arabistan yine İslam’ın en önemli iki şehri olan Mekke ve Medine şehirlerini içinde bulundurur. Başkent Riyad, Cidde, Ed Dammam ve Taif diğer önemli şehirleridir Basra Körfezi kıyısında bulunan Dammamve Kızıldeniz kıyısında yer alan Cidde, ülkenin en lüks şehirleri sayılırken; Taif bölgesi daha dağlık ve dinlenme amaçlı uğranabilecek bir şehirdir.
Ülkenin en çok turist çeken bölgesi Mekke ve Medine’dir. Bu iki şehir, her yıl hem dini vazifelerini yerine getirmek isteyen hem de turistik amaçlı bölgeyi görmek isteyen milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilir. Yapılması ve uyulması gereken vazifelerin çokluğundan dolayı Hac ve Umre amaçlı gidecek kişiler tur şirketlerinden yararlanmalıdır. Hac yolculukları yalnızca Kurban Bayramı zamanında kura ile yapılırken, Umre yılın her vakti gerçekleştirilebilir.
Arap Yarımadası’nın büyük bir bölümünü kaplayan Suudi Arabistan, Orta Doğu’nun yüzölçümü bakımından en büyük ülkesidir. Ülkenin batısında Kızıldeniz, doğusunda Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Basra Körfezi vardır. Güneyinde ise Yemen yer almaktadır.
Suudi Arabistan’da halkın yüzde 99’u Müslüman’dır. Geri kalan %1’lik kısım ise doğu dinlerine mensuptur. Müslümanlar da kendi aralarında Sünni, Hanbeli ve Şii olarak ayrılmaktadır. Çoğunluk ise Sünni ve Hanbeli’dir. Şii olanlar daha azınlıktadır. Ülkede hukuk sistemi olarak şeriat esas alınmaktadır ve ülke buna göre yönetilmektedir.
Cidde
Suudi Arabistan’ın Farklı Tarafı
Dürüst olmalıyız ki, Suudi Arabistan genel anlamda favori tatil yerlerinden biri değil. Mesela Riyad; alkol yok, müzik yok, gece hayatı yok, müzelerde kadın ve erkek girişleri ayrı, herkes kapalı giyiniyor ve haftalık halka açık idam düzenleniyor. Neyse ki Cidde bu yerlerden biraz farklı. Kent, kalitenin hoş karışımıyla Suudi Arabistan’ın aydınlık yüzü gibi hissettiriyor.
Ülkenin Kızıl Deniz kıyılarındaki batı taraflarına kurulu, karşısında Sudan’ın olduğu Cidde, Suudi Arabistan’ın ikinci büyük kenti. Mekke Bölgesi’nin bir parçası ve dindar müslümanların Hac ziyaretinde, kutsal şehre giriş için kullanılıyor. Fazla dindar olmayanlar için Cidde’nin çevresinde konaklamak daha iyi olabilir. Kordon boyunca yürüyüş imkanları, otelleri, plajları ve dinlenme alanları bu şehri farklı kılan şeylerden birkaçı. Aynı zamanda dünyanın en uzun tuzlu pınarı olan Kral Fahd Pınarı burada yer alıyor.
Oldukça şaşırtıcı sayıda alışveriş merkezlerini (Arabistan Alışveriş Merkezi ve Hera’a Alışveriş Merkezi gibi), aklınıza gelebilecek tüm kültürel mutfakları ve oldukça ucuz restoranları bu şehirde bulabilirsiniz. Tüm bunlara rağmen, diğer Arap ülkelerinde olduğu gibi burada da akşam yemeğinizde içki olmayacak. Geleneksel yerlere baktığımızda ise, Al-Balad (eski şehir) ve Mekke Kapısı görülmesi gereken yerler. Giyimden mücevhere kadar her şeyi satan çok sayıda çarşılar ve eski evler, şehir için bilinen geleneksel mercan ev mimarisini sergiliyor. Ama ne yazık ki her zaman en iyi durumda değil. Ayrıca burada şirket merkezlerini ve yüksek segmentteki alışveriş merkezlerini bulabilirsiniz.
Riyad
Eğlenmek İstiyorsanız Riyad’a Gitmeyi Tekrar Gözden Geçirin
Riyad, son derece sıkı ve muhafazakar olan Suudi Arabistan’ın başkenti. Gerçekten turistlerin burada eğlenebileceği pek fazla yer yok. Bunu yazmak cesaret ister ancak Kuzey Kore gibi büyüleyici ama akıllarda soru işareti bırakan gezi yerleri arasında. Boş zamanlarda bu şehri keşfetme girişiminde bulunursanız macera aramaya gidin ve akşam yemeklerinizde bir bardak şarap veya müzik beklemeyin. Ayrıca buraya sakın yaz aylarında gitmeyin; termometre 45 dereceyi gösterir ve asla yağmur yağmaz. Üzgünüz, sizin iyiliğiniz için dürüst davranıyoruz.
Taif
Suudi Arabistan’ın Yaz Tatili Yeri
Taif, yarım milyon nüfusla Suudi Arabistan’ın Mekke Vilayeti’nde bulunan bir kent. Al-Sarawat Dağları’nın doğusunda, yaklaşık 1900 metre (6,200 ft) rakımında kurulu. En büyük ilgiyi ılımlı iklimi ve doğal güzellikleri çekiyor (Ama unutmayın, yazın hala buranın sıcaklığı 35 dereceyi bulmakta). Taif aynı zamanda yazları Suudi Arabistan Kralı’nın evi oluyor.
Serin iklimi, görkemli dağ manzaraları ve huzur veren atmosferinin yanı sıra Taif somut olarak da birçok cazibe noktasına sahip. İlk ve en önemlisi olan Souq Okaz; ülkedeki en büyük ve en önemli pazar yeri ve Suudi Arabistan tarihinin önemli ve görkemli tarihi mekanı. Burası çoğu anlamda Arap kültürünün beşiği olarak nitelendirilen yazarların ve şairlerin toplandığı yer. Diğer önemli yerler: Mina Vadi’si (Hz. Muhammed’in ibadet ettiği yer), Türk Hisarı (bir zamanlar Arabistan’ın Lawrence’ının 1917’de savaştığı yer ve askeri bazlı kullanım alanı) Shubra Sarayı (şu an müze olarak kullanılıyor ve 150 yıllık bir yapı), Taif gül tarlası ve granit kayalıklarıyla Al Rudaf. Muhteşem manzaraların olduğu, dağ zirvelerine turist taşıyan daha modern ilgi çekici yerlerden Taif Teleferiği’ni de unutmamak lazım.