Yaz aylarının gelmesiyle tatil kaçamakları başlıyor. Boş zamanlarımızda, ofiste, metroda, uyumadan önce, yolculukta bizi hiçbir zaman bırakmayan, kimi zaman iç sesimize ortak olan kitaplarımız şimdi de tatilde bizimle beraber.
Ikigai-Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı – Hector Garcia, Francesc Miralles
“Japonlar herkesin bir ikigaisi olduğuna inanır, her sabah yataktan kalkmaları için bir sebepleri vardır.” Bu kitap da bize kendi ikigaimizi keşfetmemiz için yol göstericilik yapıyor. İkigai ise yaklaşık olarak “hep meşgul kalarak mutlu olma” şeklinde çevrilebiliyor.
Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı – Mark Manson
Pokerde elinde korkunç kağıtlar olan biri, çok güzel eli olan birini yenebilir. Elbette eli güzel olanın kazanma ihtimali daha büyüktür ama sonunda kazanan, her oyuncunun oyun süresinde yaptığı seçimlerle belirlenir. Hayatı da aynı şekilde görüyorum. Hepimize dağıtılmış bir el var. Bazılarının eli daha iyi. Sadece kağıtlara bakarak berbat durumda olduğumuzu söylemek kolaysa da, gerçek oyun o kağıtlarla yapacağımız seçimlere, almaya karar verdiğimiz risklere ve birlikte yaşamayı seçtiğimiz sonuçlara bağlıdır. İçinde bulundukları duruma göre sürekli en iyi seçimleri yapanlar tıpkı pokerde olduğu gibi hayatta da öne çıkarlar ve illa da eline en iyi kağıtlar gelmiş olmaları gerekmez.
Sanma ki Yalnızsın – Elif Şafak
Popüler kalemlerden Elif Şafak’ın aşkı ve yalnızlığı anlattığı bir kitaptır.
Kırlangıç Çığlığı – Ahmet Ümit
Polisiye severlerin kaçırmayacağı bir Ahmet Ümit kitabı. ‘Vicdanını yitirmiş bir dünyadan başka nedir ki cehennem?’ sorusunun peşinde olan bir roman.
Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu – Stefan Zweig
Az sözle çok şey anlatmak dersek Stefan Zweig’ın kısacık kitaplarına uyar sanırım. “Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu, Stefan Zweig’in kaleme almayı sevdiği marjinal karakter ve olaylardan bir başkası. Bir ömrü dolduran büyük bir suskunluğun, tek bir mektupla, son bir patlamayla bozulması. ‘Mektup’un ne kadar tehlikeli bir edebi form olduğunun göstergesi.”
Rüzgarın Şarkısını Dinle – Haruki Murakami
Murakami yirmili yaşlarının sonlarına doğru yazdığı ilk kitabı olan bu kitabın, uzun bir süre çevrilmesine izin vermemiş.
Elia ile Yolculuk – Zülfü Livaneli
“Dünyaca ünlü sinema ustası ve yazar Elia Kazan, kendini bir Amerikalı ya da Yunan gibi değil, bir Anadolulu gibi hissederdi. Pek çok oyuncuyu da birlikte çalışmaya “Anadolu gülüşü” dediği yetenekle ikna ederdi. … Kadim Anadolu, bambaşka ilkelere sahip, farklı deneyimler yaşamış iki insanı, Zülfü Livaneli ve Elia Kazan’ı belki de tek ortak yolculuklarına çıkarmayı başardı. Livaneli’nin büyülü satırlarından okuyacağımız bu sıra dışı yolculuğu, M.K. Perker’in muhteşem çizgileriyle izleyeceğiz.”
Bülbülü Öldürmek – Harper Lee
Daha ilk sayfalarından seni kendisine bağlayacak bu kitap da bir çocuğun gözünden ırkçılık üzerinde duruyor. İyilik ve kötülük kavramlarını hem bireysel hem toplumsal düzeyde inceliyor.
Kördüğüm – Ayşe Kulin
“Kördüğüm, hayatının hassas bir evresinde, günümüzün acımasız çarkları arasına sıkışmış genç bir kadının yaşadıklarını çarpıcı bir ‘geri dönüş’ hikayesiyle anlatıyor. Ayşe Kulin, çok sevilen Kanadı Kırık Kuşlar’da olduğu gibi, ülkesinin çalkantıları ile sarsılan ama tutkularına da sorumluluklarına da sahip çıkan genç bir kadının ayakta kalma mücadelesini gözler önüne seriyor.”
Bazı Yollar Yalnız Yürünür – Özgür Bacaksız
Yalnızlığın dayanılmaz cazibesinin, felsefik bakış açısıyla anlatıldığı bu kitabın tanıtım yazısı, uzak durman gereken şeylerden bahsettikten sonra “Çünkü neye çok yaklaşırsan, neyi çok biriktirirsen, ona dönüşürsün.” cümlesiyle bitiyor.