Artvin Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Artvin Gezi Rehberi ile Doğu Karadeniz’in muhteşem doğal güzelliklere sahip Artvin ilini anlatmaya başlıyoruz. 165.580 kişilik nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık 75. ili olan Artvin toplamda 8 ilçeye (Ardanuç, Arhavi, Borçka, Hopa, Murgul, Şavşat, Yusufeli) sahiptir.

Artvin’de gezilecek birçok yer bulunmaktadır. Tarihi kaleler, camiler, milli parklar, dağlar, yaylalar, plajlar ve daha pek çok gezilecek yer ile Artvin, mutlaka gezip görülmesi gereken bir yerdir.

Artvin, Türkiye’nin Doğu Karadeniz bölümünde yer almaktadır. Doğusunda Ardahan, güneyinde Erzurum, batısında Rize illeri bulunmaktadır. Artvin’de Karadeniz İklim tipi hüküm sürmektedir. Kış aylarında kar ve yağmur yağışları sık görülür. Artvin’i kayak turizmi için ziyaret etmek isteyenlerin seyahatini kış aylarında gerçekleştirmesi gerekmektedir. İli doğa turizmi için ziyaret etmek isteyenlerin ise yolculuğunu bahar ya da yaz aylarına denk getirmesi tavsiye edilir.

Artvin’e ulaşım  için kara, deniz ve hava yolu gibi pek çok ulaşım alternatifi tercih edilebilir. Artvin’e Türkiye’nin her yerinden karayolu ile ulaşılabilmektedir. Otobüsle Artvin’e gitmek isteyenler için birçok otobüs firmasının Artvin’e düzenlediği seferler bulunmaktadır. Artvin il ve ilçelerinde de pek çok otobüs firması mevcuttur . İstanbul’dan Artvin’e deniz yolu ile ulaşmak isteyenler, İstanbul’dan Trabzon’a vapurla seyahat edip oradan kara yolu ile Artvin’e devam edebilirler.

Artvin Gezilecek Yerler listesi ile Artvin’i ziyaret edeceklerin görmesi gereken başlıca yerleri adres ve harita bilgileri ile birlikte aktarmaya başlıyoruz. Millî parklarıyla ünlü bir şehir olan Artvin, tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleri ile her yıl sayısız ziyaretçi ağırlamaktadır. Şehirde, doğa ve tarih severlerin mutlaka görmesi gereken pek çok yer bulunmaktadır. Artvin’de görülmesi gereken yerlerden başlıcaları; Karagöl Sahara Milli Parkı, Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı, Ardanuç (Gevhernik) Kalesi, Artvin Kalesi, İskenderpaşa Camii ve Türbeleri, Barhal (Altıparmak) Kilisesi, Mençuna Şelalesi, Atabarı Kayak Merkezi, Cehennem Deresi Kanyonu ve Otingo Kaplıcası’dır.

Artvin Gezilecek Yerler

Karagöl Sahara Milli Parkı

Artvin gezilecek yerler listemize, 1994 yılında millî park ünvanını kazanan Karagöl Sahara Millî Parkı ile başlıyoruz. Milli parkın “Karagöl” ve “Sahara” olmak üzere iki sahası bulunmaktadır. Karagöl bölümünde ormanlar, çayırlar ve göl bulunurken Sahara bölümünde ise yayla turizmi ön plana çıkmaktadır.

Artvin, Karagöl Sahara Milli Parkı

Eşsiz bir manzaraya sahip olan Karagöl Sahara Millî Parkı, 3.766 hektarlık bir alan üzerine kuruludur. Parkta çeşitli konaklama tesisleri bulunmakla birlikte dileyenler için kamp yapma imkanı da mevcuttur.Karagöl Sahara Milli Parkı’na giriş ve kamp ücretleri 10-20 TL arasında değişmektedir.

Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı

Artvin, Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı

Artvin’e bağlı Borçka ilçesinde bulunan alan, doğa turizmi sevenlerin mutlaka görmesi gereken bir yerdir. “Yaşlı orman” adıyla da bilinen alan, 490,5 hektarlık bir alan üzerine kurulu bulunmaktadır. Aynı zamanda birçok bitki türünü içinde barındırmakta ve kuş türlerinin de göç duraklarından biri olma özelliğini taşımaktadır. Yüksek oksijen oranına sahip temiz havası, yemyeşil doğal güzellikleri ve huzurlu atmosferi ile Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı Artvin’de görülmesi gereken başlıca yerlerden biri olarak kabul edilmektedir.

Ardanuç (Gevhernik) Kalesi

Artvin, Ardanuç (Gevhernik) Kalesi

Listemize Ardanuç (Gevhernik) Kalesi ile devam ediyoruz. V. yüzyılda inşa edilen Ardanuç (Gevhernik) Kalesi 1551 yılında Osmanlı Devleti’nin eline geçmiştir. Osmanlı yönetimine geçmeden önce Çıldır Atabeylerine ve Gürcü krallarına başkentlik yapan kale, tarihi yönden oldukça büyük bir öneme sahiptir. Osmanlılar’ın eline geçtikten sonra tadilattan geçirilen Ardanuç (Gevhernik) Kalesi’nde Kanuni Sulan Süleyman’a ait bir kitabe de bulunmaktadır. Kale, tahribata uğramadan günümüze ulaşmayı başarabilen nadir yapılardandır. Artvin’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan Ardanuç (Gevhernik) Kalesi’ne giriş ücretsizdir.

Artvin (Livane) Kalesi

Artvin, Livane Kalesi

Livane Kalesi adıyla da tanınan Artvin Kalesi ile devam ediyoruz. Bagrat Kralı Büyük Oşet tarafından 937 yılında inşa edilen Artvin Kalesi, 1551 yılında Osmanlı Devleti’nin eline geçmiş, 16. yüzyılda onarımdan geçirilmiştir. İçinde bir sarnıçla şapel bulunan kale,  oldukça büyük bir tarihe öneme sahiptir ve her yıl pek çok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Artvin Kalesi günümüzde Artvin Köprüsü’nün karşısında bulunmaktadır. Kaleye giriş ücretsizdir.

İskenderpaşa Camii ve Türbeleri

Artvin, İskenderpaşa Camii ve Türbeleri

Hz. Osman Dönemi’nde inşa edilen ve 1553 yılında Osmanlı Devleti tarafından onarımdan geçirilen İskenderpaşa ve Camii Türbeleri, tarihseverlerin Artvin’de mutlaka görmesi gereken yerlerden biridir. Artvin’e bağlı Ardanuç ilçesinin Adakale mevkiinde bulunan yapıda, Hatice Hanım, Ali Paşa ve Süleyman Paşa’nın türbeleri yer almaktadır. İskenderpaşa Camii, Artvin’de yapılan ilk cami olması sebebiyle tarihi bir öneme sahiptir.

Barhal (Altıparmak) Kilisesi

Artvin, Barhal (Altıparmak) Kilisesi

9. yüzyılda inşa edilen Barhal (Altıparmak) Kilisesi, Artvin Gezilecek Yerler listesinin en önemli duraklarından biridir. Artvin’e bağlı Yusufeli ilçesinde bulunan kilise, Kral David Magistros döneminde manastır olarak inşa edilmiş, 1677 yılında camiye çevrilmiştir. Yapı, günümüzde halen cami niteliğindedir. Vaftizci Yahya’ya adanarak inşa edildiği bilinen yapı, Yusufeli ilçe merkezinden 30 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

Mençuna Şelalesi

Artvin, Mençura Şelalesi

Artvin gezilecek yerler listesine Doğu Karadeniz’in en büyük şelalesi olma özelliği taşıyan Mençuna Şelalesi ile devam ediyoruz. Artvin’e bağlı Arhavi ilçesinde bulunan şelale, Artvin’in en çok ilgi gören doğal güzelliklerinden biridir. Çiftekemer Köprüsü’nden küçük köy yoluna geçilerek gidilen şelale yolu her yıl tadilattan geçirilmektedir.Şelalenin çevresinde piknik yapılacak alanlar bulunmakla birlikte bu bölgelere giriş için ücret talep edilmemektedir.

Atabarı Kayak Merkezi

Artvin, Atabarı Kayak Merkezi

Artvin gezilecek yerler listemize, kış sporu severlerin sıkça tercih ettiği bir mekân olan Atabarı Kayak Merkezi ile devam ediyoruz. Artvin şehir merkezine 17 kilometre uzaklıkta bulunan kayak merkezi, kış turizminin önemli duraklarından biridir. Kayak merkezinde 800 metre uzunluğunda ana pist, bir adet lift, kar motorları, snowtrack, kafetarya, soyunma odaları ve otopark bulunmaktadır.Atabarı Kayak Merkezi’nin çevresinde konaklama imkanları gelişmiştir. Civarda, her bütçeye uygun fiyatlarda konaklama imkanı sunan konak ve oteller yer almaktadır.

Cehennem Deresi Kanyonu

Artvin’in pek keşfedilmemiş güzelliklerinden biridir. Dünyanın ender bulunan kanyonları arasında yer alan kanyon, Artvin Gezilecek Yerler sıralamasında büyük bir öneme sahiptir. Artvin’e bağlı Ardanuç ilçesinin 7 kilometre kuzeybatısında bulunan Cehennem Deresi Kanyonu, Amerika – Arizona’daki Grand Canyon’dan sonra dünyanın en büyük ikinci kanyonu olarak kabul edilmektedir.Artvin doğal zenginliklerinin önemli bir parçası olan kanyon, eşsiz doğa manzarası ile fotoğraf ve doğa severlere keyifli bir deneyim yaşatmaktadır. Kanyona giriş ücretsizdir.

Otingo Kaplıcası

Artvin, Otingo Kaplıcası

Şifalı kaynak suları ile her yıl dünyanın dört bir yanından binlerce turisti ağırlayan Otingo Kaplıcası, yüz yıllardır ziyaretçilerine şifa dağıtmaktadır.Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken kaplıca, Artvin’e bağlı Borçka ilçesinin Balcı köyünde bulunmaktadır. Kaplıca’da sadece bir konaklama tesisi bulunmaktadır. Bu nedenle ziyaretinizden önce mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir.ıcası’nda bulunan şifalı suların romatizmaya ve halsizliğe iyi geldiği bilinmektedir. Kaplıca’nın “Otingo Ormanları Ilıcası” adıyla da bilinmektedir. Otingo Kaplıcası’nda bir adet konaklama tesisi, sosyal tesisler ve lokanta bulunmaktadır.

Yorumda Bulun