Efeler diyarı olarak anılan Aydın, Ege Bölgesi’nde yer alır. Toplam 1.053.506 kişiden oluşan nüfusuyla Ege Bölgesi’nin İzmir ve Manisa’dan sonra üçüncü büyük şehridir. Turizm ve tarım açısından en gelişmiş illerden biri olan Aydın, aynı zamanda Didim ve Kuşadası gibi önemli tatil beldelerini de sınırlarında barındırır. Tarımsal zenginliği açısından dikkat çeken şehirde zeytin, incir, pamuk, domates, patlıcan, karpuz, buğday, dolmalık biber ve mısır gibi ürünler yetiştirilir.
Tarihi M.Ö. 7000 yılına kadar uzanan Aydın şehrinde doğal güzelliklerin yanı sıra pek çok tarihi eser de görülmektedir. Selçuklularla birlikte Türk uygarlığının kültür varlığı ve yaşayış biçimi bölgede hakim olmaya başlamıştır. 14. yüzyılda Anadolu Beylikleri zamanında bölgede kurulan Aydınoğulları beyliği döneminde ismi Aydın olarak değişmiştir. Aynı yüzyılın sonunda Aydınoğulları, Osmanlı Sultanlığı’na katılmıştır.
Aydın’da Gezilecek Yerler
Aydın’da gezilecek yerler denildiğinde kimisi plajları düşünürken kimisi de tarihi yapıtları düşünür. Çünkü bu şehir, her ikisinin de en güzel örneklerini sunmaktadır.
Aphrodisias Antik Kenti
Aydın’ın Karacasu ilçesinde yer alır. Adını aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodite’den almıştır. Aphrodisias özellikle Roma çağında Aphrodithe tapınımı ile ünlenmiş antik bir kent olup, günümüzde de çok iyi korunmuş anıt yapıları ile Türkiye’nin en önemli arkeolojik yerlerinden biridir. Burada Aphrodite Sebasteon, Hadrian, Agora, Piskoposluk Sarayı, Tetraplon, Odeon ve Bishop’s Sarayı, Antik Tiyaro, Aphrodisias Müzesi, Teteastoon ve Tiyatro, Tiberius Portikosu ve Agora Kapısı, Aphrodisias Stadyumu
Didyma Antik Kenti
Apollon tapınağıyla ünlü olan Didyma Antik Kent,Aydın’ın Söke ilçesine bağlıdır. Mitoloji sevenlere harika bir gezi planı sunmaktadır. Mitolojik Tanrılar olan Zeus, Hades , Poseidon, Athena, Demeter, Afrodit, Hermes ve diğer Tanrıların burada yaşadığı düşünülmektedir.
Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı
Dilek Yarımadası Mili Park’ı Güzelçamlı sınırları içinde ve Kuşadası’na 28 kilometre uzaklıktadır. Karşısında Yunanistan’a ait Ege adalarından Sisam adası bulunan milli parkın Dilek Yarımadası bölümü, Samsun Dağları’nın Ege Denizi’ne doğru uzanan son noktasıdır.
Milet Müzesi
Milet Müzesi, bahçe teşhiri ve kapalı alan teşhiri olmak üzere iki ana bölümden oluşur. Bahçe teşhirinde Milet şehir sembolü olan aslan heykelleri, yazıtlar, mezar stelleri, lahitler, mimari elemanlar ve sütun başlıkları sergilenmektedir. Yaklaşık 600 metrekarelik kapalı teşhir alanında Milet Antik Kenti, Priene Antik Kenti ve Didim Apollon Tapınağı buluntuları sergilenir.
Güvercinada Kalesi
Kuşadası’nda bulunan bu kalede denizden çıkarılan birçok tarihi küp ve kalıntılar sergilenmektedir. Osmanlı döneminde ada, korsanlara karşı da bir karakol vazifesi yapmış olduğu için, Korsan Kalesi olarak da bilinir. Adanın en yüksek noktasında bulunan kule, muhafızların çevreyi gözetlemesi için kullanılmıştır. Ayrıca adada bir de su sarnıcı mevcuttur. Bugün çevre düzenlemesi yapılmış olan adanın etrafında ve içinde kafeterya, restoran ve çay bahçeleri bulunur.
Alangüllü Termaller
Termal suların tadını çıkartabileceğiniz ender yerler arasındadır. Aydın merkezle arasındaki mesafe 22 kilometredir.
Altınkum Plajı
Kumsal ve piknik alanının iç içe bulunduğu, adından da anlaşıldığı gibi kumu altın sarısı olan, rahatlıkla denize girebileceğiniz bir plajdır. Karadan 200-300 metre açıldığınızda bile su seviyesi beli geçmemekte ve yüzme bilmeyenler için büyük avantaj sağlamaktadır. Aydın’ın Didim ilçesinde bulunan plaja Aydın merkezden toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.
Çine Vadisi
Hem efsanesiyle hem de tabiat güzelliğiyle doğaseverlerin ilgisini çeken Çine Vadisi’nin Aydın merkezle arasındaki mesafe 36 kilometredir. Şehir merkezinden dolmuşlarla ulaşım sağlanmaktadır.
Zeus Mağarası
10–15 metre derinliğindeki denizden gelen tuzlu suyun ve dağdan gelen tatlı suyun karışımı ile oluşan Zeus obruğu Güzelçamlı Beldesi’ndeki Dilek Yarımadası’nda bulunmaktadır.
Kuşadası Kirazlı Köyü
Adını, içindeki kiraz bahçelerinden alan bu köy, Kuşadası merkeze 12 kilometre, Aydın merkeze ise 52 kilometre uzaklıktadır. Ününü, Türkiye’nin ilk ekolojik köyü unvanına ve ilk ekolojik köy pazarına sahip olmasına borçlu olan bu bereketli köyde, kahvaltı mekanları da bir hayli meşhurdur.
Aydın’da Alışveriş
Aydın’a yolunuz düştüğünde taze veya kuru olarak temin edebileceğiniz incirlerden alabilirsiniz. Turunç ve narenciyeden yapılan Aydın’a özel reçeller de tercih edilebilr. Tatil yöresi olması sebebiyle Kuşadası’nda antika eşyalar, hediyelikler, mücevherler, süs ve takılarda çokça satılmaktadır.
Aydın Mutfağı
Aydın mutfağında zeytinyağlı yemekler, keşkek, yuvalama, ciğer dolması ve bolama özel yöresel yemekler arasındadır. Üzüm ve türevlerinden yapılan şaraplar, narenciye ürünleri, turunç reçeli de dikkat çeker. Çipura, kefal, mercan ve barbunya gibi balık çeşitleri de yemeklerde kullanılır.