Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Bartın, kuzeyindeki 59 kilometrelik sahil şeridiyle Karadeniz’i çevrelemektedir. Doğuda Kastamonu, güneydoğuda Karabük, batıda ise Zonguldak illeri ile çevrili olan Bartın 2143 kilometrekarelik bir alana kuruludur. Bu bölgede yazlar sıcak, kışlar serin geçerken kentte ılıman deniz iklimi (karadeniz iklimi) hüküm sürmektedir. Denize yakınlığı ve pek yüksek olmayan dağ sıralarının kıyıya paralel oluşu, genellikle kıyı şeridi üzerinde sıcaklık farklarının azalmasına, nemin artmasına ve balkanlardan gelen hava kütlelerinin etkisine açıklığa neden olmaktadır.
Bartın’da Karadeniz kıyılarına özgü her mevsim yağışlı orta kuşak iklimi görülür. Yıllık sıcaklık farkları azdır. Yazlar serin, kışlar ılık geçer. En yağışlı mevsim sonbahardır. En soğuk ay şubat, en sıcak ay ağustostur. Bu nedenle turizme en uygun aylar haziran, temmuz ve ağustostur.
Bartın iline Ankara, İstanbul, İzmir, Trabzon, Bursa ve Antalya illerinden her gün düzenli olarak otobüs seferleri yapılmaktadır. Sahil kenti konumunda olan Bartın’da uluslararası liman olarak hizmet veren Bartın Limanı aynı zamanda bir yolcu giriş-çıkış kapısıdır. İlde Bartın limanı ile birlikte Amasra ve Kuruçaşile limanları ulusal ticari limanlar olarak hizmet vermektedir.
Bartın’da Gezilecek Yerler
Köklü tarihi, turistik değerleri, ormanları ve doğal güzellikleri yönünden Türkiye’nin önemli ve gelişmekte olan illerinden biri olan Bartın; milli parkları, şelaleleri, denizi, uçsuz bucaksız ormanları, yüzyıllık çınar ağaçları, ahşap evlerle çevrili dar sokakları ve yaylaları ile her yıl birçok yerli ve yabancı turistin ilgi odağıdır.
Güzelcehisar Kalesi
Güzelcehisar Kalesi Amasra’nın Güzelcehisar Köyü’nde bulunmaktadır. Cenevizlilerden kalan bu yapı, eskiden tarihi Kromna Kenti’nin gözcü kalesi olarak kullanılmıştır. 1900’lü yıllarda Güzelcehisar Kalesi’nin oldukça büyük bir yapı olduğu söylenmektedir. Fakat şimdilerde yalnızca tek bir burcu ayakta kalabilmiştir. Kalenin en üst tepesine çıkıldığı zaman Güzelcehisar Köyü’nün doğa manzarası ve kuzey yönüne baktığınız zaman ise Karadeniz’in eşsiz manzarası sizi mest edecektir. Kaleye araçla ulaşım oldukça zordur. Bu nedenle 1.5 kilometre uzağına aracınızı park edip, yürümeniz gerekiyor.
Gürcüoluk Mağarası
Turizm açısından büyük değer taşıyan bu mağara Amasra’ya yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Her yıl turistler tarafından ziyaret edilen Gürcüoluk Mağarası tek galeriden oluşmaktadır. Ulaşımı da oldukça kolaydır. Amasra-Çakraz karayolu üzerindeki Karakaçak ve İnpiri Köyü’nün sapaklarından mağaraya ulaşabilirsiniz.
Amasra Müzesi
Bu müze Amasra’daki ilk ve tek müzedir. Amasra merkez ilçede bulunan müzede Amasra’nın 3000 yıllık tarihi eserlerini sergilenmektedir.
Gezilecek diğer yerler: Amasra Plaji, Göldere Şelalesi, Bartın Fatih Camii, Ulukaya Şelalesi, Direkli Kaya, Amasra Kuşkayası Yol Anıtı, Amasra Kemere Köprüsü, Amasra Küçük Kilise, Bartın Çayı, Kapısuyu Plajı, Amasra Bakacak Mevkii, Güzelcehisar Lav Sütunları, Amasra Büyük Liman Plajı, İnkumu Plajı, Amasra Antik Tiyatro, Amasra Delikli Şili, Ağlayan Ağaç.
Bartın Mutfağı
Bartın yemekleri etli, sebzeli, sütlü, hamur işli ve zeytinyağlı yemekler ve kendine has pilav, çorba ve tatlı çeşitlerinden oluşur. Bartın’a has yemekler arasında pum pum çorbası, yumurtalı isput, kabak burması, pirinçli mantı vardır.
Batın’da aktif bir gece hayatı bulunmamaktadır. Gündüz gidilebilecek kafeler ve akşam yemeği için restoranlar mevcuttur.
Bartın’da Alışveriş
Bartın, ahşap ve dokuma ürünlerden oluşan hediyelik eşya yönünden çok gelişmiştir. El dokuma ürünler, özellikle tel kırma yazmaları ve ahşap baskı yazmaları ülkenin genelinde ün yapmıştır. Bu tarz hediyelikleri Amasra Çekiciler Çarşısı’nda bulabilirsiniz.