Bilecik Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

4.307 kilometrekarelik yüzölçümü ile Türkiye’nin en küçük illerinden biri olan Bilecik, Marmara Bölgesi’nin güneydoğusundaki özel konumu sayesinde hızla büyüyen şehirlerden biri olmaya adaydır. Harita üzerinde komşu olduğu bölgelere açılan bir kapı gibi konumlanan Bilecik, aynı zamanda bölgeler arası yeryüzü şekillerinin ve iklimin değiştiği bir geçiş noktasıdır. Tarihteki ilk isimleri Agrilion ve Belekome olarak geçen şehir, eski çağlarda dorukların boğaz yeri (akra-ilion) olarak bilinmektedir.

Bilecik şehri, coğrafi konumunun yanında, tarihsel açıdan da çok özel bir yere sahiptir. Antik çağlardan beri büyük uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan şehrin sınırları içinde, Osmanlı Devleti’nin temellerinin atıldığı Söğüt bölgesi ve İnönü Savaşlarının gerçekleştiği Bozüyük ilçesi bulunmaktadır. Bilecik’te yaşanan bu iki tarihi olay, şehrin kuruluş ve kurtuluşun beşiği olarak anılmasını sağlamıştır.

Sakarya Nehri’nin etrafında büyüyen bir şehir olan Bilecik’in en çarpıcı doğal güzellikleri geniş ormanları, mesire alanları, göletleri ve dereleridir. Verimli topraklarında yetişen tarım ürünleri arasından buğday, baklagiller, arpa, mısır, ayçiçeği, soğan, sivribiber, domates, patlıcan, ceviz, üzüm, ayva, kiraz ve karpuz öne çıkar. Nar üretiminde bölge birincisidir. Bölgede çokça yetiştirilen şerbetçiotu ise bira sanayisinde kullanılır. Bilecik’te ormancılık, madencilik, mermer, seramik ve tahta işlemeciliği de oldukça gelişmiştir. Mermer ocakları ile şehir merkezindeki ve Bozüyük ilçesindeki sanayi tesisleri Bilecik ekonomisinin gelişmesinde büyük rol oynar.

Bilecik’te Gezilecek Yerler

Geçmişi M.Ö. 3000 yılına dek uzanan Bilecik, antik çağlardan günümüze pek çok uygarlığın tarihi kalıntılarını barındırır. Osmanlı Devleti’nin doğduğu topraklarda, tam da bu sebeple, en çok Osmanlı Devleti’nin izleri görülür. Görülmeye değer tarihi mekanların ve doğal güzelliklerin bir kısmı şehir merkezinde bir kısmı da civar ilçelerde olduğundan, Bilecik’i bir günde gezmek mümkün değildir. Bilecik’te gezilecek önemli yerleri sizin için derledik.

Bilecik Müzesi Müdürlüğü

Bilecik, Müze Müdürlüğü

1794 yılında jandarma binası olarak inşa edilen müze işgal yıllarında yıkıma uğramış; Kurtuluş Savaşı’ndan sonra yeniden yapılmıştır. Günümüze kadar sırasıyla adliye binası, hapishane ve müze olarak kullanılmıştır.Müzede, Roma ve Osmanlı dönemi ağırlıklı olmak üzere çeşitli dönemlere ait arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir.Sivil mimari örneklerinin sunulduğu panolar, yöresel kıyafetler, süs eşyaları, silahlar ve dahası teşhir salonlarında ziyaretçilerle buluşur.Roma ve Bizans döneminden kalan kalker sütün başlıkları, sütun kaideleri, mezar stelleri ve heykeller ise müze bahçesinde ve iç avlularda sergilenmektedir.

Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi

Bilecik, Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi

Bilecik’in Söğüt ilçesinde bulunan müze binasının geçmişi 1900’lü yıllara dayanmaktadır. Ön cephesindeki kemerli iki kapı, binanın çatısı ve ahşap işlemeleri ilk göze çarpan detaylar arasındadır.Özellikle Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait arkeolojik eserler, el dokuma kilim ve halılar, silahlar, ölçü ve tartı aletleri ile Yörüklere ait eşyalarmüzede sergilenen eserlerden yalnızca birkaçıdır.

Ertuğrul Gazi Türbesi

Bilecik’in Söğüt ilçesindedir.Osman Gazi’nin 13. yüzyılın sonlarında yaptırdığı açık mezar, I. Mehmet’in emri ile türbe haline getirilmiştir. Üzeri kubbe örtülüdür ve altıgen planlıdır. Bir sıra taş ve iki sıra tuğladan örülü duvarları vardır. Girişte ve sandukanın bulunduğu odada dikdörtgen pencereler bulunur.

Bilecik, Ertuğrul Gazi Türbesi

Bilecik’e karayolu ya da demiryolu ile ulaşım mümkündür.Otobüsle gidecekler için İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden pek çok otobüs firmasında Bilecik seferi bulunmaktadır.İstanbul-Bilecik arası 245 kilometre (yaklaşık 3 saat), Ankara-Bilecik arası 316 kilometre (yaklaşık 3 buçuk saat) ve İzmir-Bilecik arası 432 kilometredir (yaklaşık 5 saat). Bilecik, İstanbul-Ankara demiryolu bağlantısı üzerinde bulunmaktadır.

Bilecik Mutfağı

Yüzölçümünün neredeyse yarısını kaplayan geniş ormanları sayesinde Bilecik bol yağış alır. Verimli topraklar ve zengin su kaynakları, tarım ve hayvancılığın gelişmesini sağlamıştır. Tahıl üretimi birinci sırada gelir, haliyle beslenme de bu yönde gelişmiştir.

Yöresel yemeklerin en ünlüleri hamur işleridir. Bilecik’te evde ekmek yapımı da yaygındır. Yöreye özgü bir ekmek türü olan
kömme, ocağın yeni sönmüş ateşinde, kıvılcım ve küllerin içine gömülerek pişirilir. Dağ erikli ekşili kesme aşı çorbası, bıldırcın kebabı, nohutlu mantı, büzme tatlısı, ovmaç çorbası, keklik kebabı ve pancar pekmezi Bilecik’in en ünlü yöresel yemekleri arasındadır.

Bilecik’te Alışveriş

Bilecik’in Pazaryeri ilçesinin Kınık Köyü’nün sakinleri geçimlerini tarım ve el sanatları ile sağlamkatadır. Çömlekçilik ise yaklaşık 100 yıllık geçmişi ile köyün en önemli faaliyetidir. Burada kırmızı topraktan yapılan bin bir çeşit obje bulmak mümkündür. Vazo, ibrik, sürahi ve daha pek çok alternatif köydeki atölyelerden çok uygun fiyatlara alınabiliyor. Bilecik’te ağaç oymacılığı ve dokumacılık da yaygındır. Dereköy’ün ünlü ağızlıkları ve el dokuma Bilecik bezleri şehir merkezinde veya ilçelerde bulunabilir.

Yorumda Bulun