Kastamonu Gezi Rehberi

PAYLAŞ:

Adını Bizans tekfurunun kızı Moni ile bir Türk komutanının aşkından alan Kastamonu, Anadolu’nun tarihe tanıklık eden şehirlerinden biridir. Efsaneye göre Bizanslı Moni’nin kendisine aşık olduğunu öğrenen Türk komutan, “Kastım Moni,” diyerek kendisinin de bu aşka karşı kayıtsız olmadığını belirtmiş, bunun üzerine Bizans tekfuru bu aşka onay vermediği için kızını kaleden aşağı atarak öldürmüştür. Ve bu efsanevi aşka şahitlik eden kent “Kastamonu” adını almıştır.

Kastamonu; doğal güzellikleri, mağaraları, kanyonları, yaylaları, plajları, milli parkları ve kayak merkezleri ile eşsiz bir turizm cennetidir. Şehirde, Osmanlı döneminden kalma camiler ve küllliyeler; 12. yy.dan kalma konaklar, geleneksel evler, mezarlar ve hanlar yer almaktadır. Akmescit, İsmailbey  Hepkebirler ve Atabey mahallelerinde geleneksel Türk evleri örnekleri yer almaktadır. Tarihi zenginlikleri ile turistlerin ilgisini çeken Kastamonu, hem kış hem yaz turizmi için sayısız doğal zenginliğe sahiptir.

Kastamonu, Türkiye Cumhuriyeti’nin Bartı Karadeniz bölgesinde yer almaktadır. Şehir, 41° 21′ kuzey enlemleri ile 33° 46′ doğu boylamları arasında bulunmaktadır.

Kastamonu’da karadeniz ve karasal iklimi olmak üzere iki farklı iklim tipi görülmektedir. Şehrin kuzeyinde karadeniz iklimi hüküm sürerken iç kesimlerinde ise karasal iklimin etkileri hissedilmektedir. Kentin en soğuk ayları Ocak ve Şubat, en sıcak ayları ise Temmuz ve Ağustostur. Kastamonu’nun doğal zenginliklerinin rahatça tadını çıkarabilmeniz için şehri ilkbahar ya da yaz aylarında ziyaret etmeniz önerilir fakat eğer kenti Ilgaz dağlarında kayak yapmak için ziyaret edeceksiniz, seyahatinizi kış aylarında gerçekleştirmeniz gerekir.

Kastamonu Gezilecek Yerler

Karadeniz’in en güzel yerleşim merkezlerinden biri olan Kastamonu gezilecek yerler listemiz, dünyaca ünlü milli parklar ve her mevsim renk değiştiren eşsiz doğa manzaralarından oluşuyor.

Kastamonu’da gezilecek yerler arasında pek çok cami, külliye, konak, kanyon, mağara, yayla ve müzeler bulunmaktadır. Hem doğa hem tarih hem de yaz ve kış turizmleri için çeşitli olanaklar sunan Kastamonu’da gezmeniz gereken başlıca yerler; Küre Dağları Milli Parkı, Valla Kanyonu, Ilıca Şelalesi, Ilgaz Dağı Milli Parkı, Kastamonu Saat Kulesi, Kastamonu Kalesi, Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi, İsmail Bey Külliyesi, Kastamonu Arkeoloji Müzesi ve Gideros Koyu’dur.

Küre Dağları Milli Parkı

Kastamonu, Küre Dağları Milli Parkı

Valla Kanyonu ve Ilıca Şelalesi’nin yer aldığı  Küre Dağları Milli Parkı, Bartın Çayı’ndan Kızılırmak’a kadar uzanan, 300 kilometrelik geniş bir alan üzerine kuruludur. Bitkisel yönden oldukça zengin çeşitliliklere sahip olan parkta; çakal, yaban domuzu, ayı, geyik, kurt ve sincap gibi hayvanlar ile sayısız kuş türleri bir arada yaşamaktadır. Park, Türkiye’deki en önemli tabiat yürüyüşü mekânlarından biridir. Giriş ücretsizdir.

Valla Kanyonu

Doğa tutkunları için eşsiz bir yer olan Valla Kanyonu dünyanın en derin 2. kanyonudur. Kanyonun derinliği 800 metre, uzunluğu ise 12 kilometredir. Birçok yabani hayvana yuva olan kanyon, Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesine 26 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Kastamonu, Valla Kanyonu

Eğer bir maceraperest olarak Kanyon’da vakit geçirecekseniz, gerekli teçhizatları yanınıza almanız gerekir. Aksi takdirde kanyonda geçiş tehlikeli hale gelecektir.

Valla Kanyonu, Kastamonu’nun en güzel manzaralarından birine sahiptir ve çevresinde çeşitli otel ve pansiyonlar bulunmaktadır.

Ilıca Şelalesi

Ilıca Şelalesi, gezilecek yerler arasında en büyüleyici olanlardan biridir ve Pınarbaşı ilçesinin Ilıca Köyü’ne yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Köyden şelaleye yürüyerek ulaşma süresi yarım saattir.

Kastamonu, Ilıca Şelalesi

10 metre yükseklikten aşağı dökülen su, yerde bir havuz meydana getirmiştir ve şelalenin etrafı birçok bitki çeşidi ile çevrilidir. Bu doğal oluşumu sayesinde ziyaretçilerine harika bir görsellik sunan şelaleyi her yıl binlerce turist ziyaret etmektedir.

Ilgaz Dağı Milli Parkı

1976 yılında kurulan Ilgaz Dağı Milli Parkı, Kastamonu ve Çankırı illerinde, geniş bir alan üzerinde kuruludur. Kastamonu’da gezilecek yerler arasında doğal zenginlikleri, geniş manzaraları ve temiz havası ile doğa tutkunlarının ilgisini çeken parkta; bisiklet turları, dağ yürüyüşleri, tırmanışlar, foto safari ve piknik gibi etkinlikler düzenlenmektedir.

Kastamonu, Ilgaz Dağı Milli Parkı

Ilgaz Dağı Milli Parkı’nda 2 adet kayak pisti bulunmaktadır. Kış sporları meraklılarının yoğun ilgi gösterdiği pistlerde, günlük sınırsız kayak için ödenmesi gereken ücret 40 TL, tek iniş çıkış için ise 7.5 TL’dir. Milli Park’a giriş ücretleri ise otomobiller için 10 TL, küçük minibüsler için 15TL, büyük minibüsler için 25 TL, midibüsler için 35 TL, otobüsler için ise 50 TL’dir.

Kastamonu Saat Kulesi

Kastamonu’nun gezilecek tarihi yerlerinden biri olan ünlü Saat Kulesi 1885 yılında, Kastamonu eski Valisi Nureddin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kulenin saati, Nureddin Paşa tarafından Avrupa’dan getirtilmiştir.

Kastamonu, Saat Kulesi

12 metre yüksekliğindeki Saat Kulesi, Kastamonu tarihi ile özdeşleşmektedir. Kulenin yakınlarında bulunan cafeye bölge hakkı tarafından rağbet büyük olup, şehrin simgesi sayılan bu Kule’ye bölgeye gelen yabancı turistler tarafından da yoğun ilgi gösterilmektedir.

Kastamonu Kalesi

Kastamonu’da gezilecek yerler arasında oldukça eski bir tarihe dayanan Kastamonu Kalesi 12. yy.da Kommenler tarafından Türk akınlarına karşı savunma amacıyla inşa edilmiştir, 155 metre yüksekliğinde, 30 – 50 metre genişliğindedir.

Kastamonu, Kale

Kastamonu’nun en önemli tarihi eserlerinden biri olarak kabul edilen yapı, 2005 yılında Belediye Başkanlığı tarafından restore edilmiştir. Kaleye ulaşım, belli bir noktaya kadar arabayla yapılabilmektedir ancak daha sonra yola yaya olarak devam edilmesi gerekmektedir.

Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi

Kastamonu merkezde bulunan müze, Kastamonu’da yapılacak kültürel geziler için ideal yerlerden biridir. Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi, 1870’li yıllarda Mir Lava Sadık Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1985 – 1997 yıllarında restore edilen müze, restorasyonun tamamlanmasının ardından ziyaretçilerini kabul etmeye başlamıştır.

Kastamonu, Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi

Müzenin giriş katında Kastamonu tarihini yansıtan fotoğraflar yer alırken orta katta baskıcılık, dokumacılık, ahşap oymacılığı gibi el sanatları eserleri sergilenmektedir. Üst kat ise; geleneksel bir konak düzeni göz önüne alınarak düzenlenmiştir.

İsmail Bey Külliyesi

Kastamonu’nun en eski ve en önemli eserlerinden biri olan İsmail Bey Külliyesi, gezilecek tarihi yerlerden biridir ve Candaroğullarından İsmail Bey tarafından yaptırılmıştır. Külliyenin içinde camii, medrese, türbe, imaret ve hamam bulunmaktadır.Osmanlı mimarisinin klasik tarzının bir örneği olan cami 1451 yılında inşa edilmiştir. Medrese’nin ise yapım tarihi tam olarak bilinmemektedir. İsmail Bey tarafından ölümünden sonra gömülmek üzere yaptırılan türbenin 1460’dan önce inşa edildiği düşünülmektedir. İsmail Bey Kastamonu dışında vefat ettiği için türbeye gömülme isteği gerçekleşememiştir.

Kastamonu, İsmail Bey Külliyesi

Kastamonu’nun en önemli yapılarından biri olan külliyeyi gezmeniz için yaklaşık 2 saatinizi ayırmanız yeterlidir.

Kastamonu Arkeoloji Müzesi

1941 – 1943 yıllarında, Kastamonu ve Çankırı çevresinde yapılan kazılarda ele geçirilen arkeolojik eserlerin sergilenmesi için kurulmuştur. 1952 yılında ziyarete açılan müzede Roma, Bizans ve Osmanlı gibi pek çok uygarlığa ait eserler bulunmaktadır. Müzenin bir bölümü Atatürk’e ayrılmış olup, Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde Kastamonu’ya yaptığı gezi sırasında kullandığı araç gereçler bu bölümde sergilenmektedir.

Kastamonu, Arkeoloji Müzesi

1980 yılında restore edilen müzede; çeşitli heykeller, figürler, cam eserler, mezar stelleri, pişmiş toprak tabak çanaklar sergilenmektedir. Müzeye giriş ücretsizdir.

Gideros Koyu

Karadeniz’in en güzel koylarından biri olan Gideros Koyu da Kastamonu’da gezilecek yerlerden biridir ve Kastamonu-Cide sahilinde yer almaktadır. Koyun 3500 yıl önce Amazonlar tarafından kurulduğu iddia edilmektedir.

Kastamonu, Gideros Koyu

Mavi ve yeşilin muazzam bir bütünlük yarattığı koyun çevresinde pek çok otel ve pansiyon bulunmaktadır. Doğa ve deniz turizmini bir arada yaşamak isteyenler için eşsiz bir bölge olan koyda; balık tutabilir, yürüyüşler yapabilir, deniz kıyısındaki restoranlarda manzaranın tadını çıkarırken keyifle yemek yiyebilirsiniz.

Kastamonu Mutfağı

Kastamonu mutfağı, 812 çeşit yemeği ile son derece özgün türlere sahip bir lezzet cennetidir. Ekmek, et, çorba, sebze, tatlı ve hamurlu yemek çeşitleri ile oldukça zengin bir yelpaze ortaya koymaktadır. Bu zengin çeşitlilikte Kastamonu’da yetişen envai türdeki bitkilerin de payı yüksektir. Hemen her ilçenin yetiştirdiği kendine özgü bir meyvesi ya da başka bir ürünü vardır. İnebolu kestanesi, Taşköprü sarımsağı ve Üryani eriği bunlara örnektir. Taşköprü sarımsağı, Türkiye’de yetişen en kaliteli sarımsak olmasıyla ünlüdür. Üryani ürüğü ise, yalnızca Kastamonu’da yetişen bir meyvedir.

Kastamonu’da Alışveriş

Kastamonu’da alışveriş dükkanları Nasrullah Meydanı, Belediye Caddesi ve Banka Sokak’ta yoğunlaşmıştır. Kastamonu alışveriş hayatında genellikle kadınların yaptığı el işleri ön plandadır. Yöresel dokumalar, oyalar, havlular, örtüler gibi özel el işleri, hediyelik eşya dükkanlarında satılmaktadır. Kastamonu’nun yöresel motiflerinin işlendiği bu eşyalar, hediyelik eşya satın almak isteyenler için güzel bir seçim olacaktır.

Kastamonu alışveriş hayatı 2006 yılında şehir merkezinde açılan Barutçuoğlu AVM ile canlanmıştır. Batı Karadeniz’in en büyük alışveriş merkezi olan Barutçuoğlu’nda aranılan birçok ürün kolayca bulunabilmektedir.

Yorumda Bulun