İç Anadolu Bölgesi’nde Orta Kızılırmak Bölümü’nde yer alan Kırıkkale doğuda Çorum ve Yozgat, güneyde Kırşehir , batıda Ankara, kuzeyde ise Çankırı illeriyle komşu bir şehirdir. 9 ilçe, 11 belde ve 185 köyüyle birlikte 4.356 kilometrekarelik alanda 271.092 kişilik bir nüfusa sahiptir.
Şehrin güneyinden ve batısından toplamda 94 kilometre boyunca geçen Kızılırmak, onlarca yayla ve parkıyla eşsiz bir doğa sunar. Aynı zamanda, yine sınırları içerisinde yer alan Tüpraş, MKEK (Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu) işletmeleri ve Kırdemir Kırıkkale Demir Çelik Fabrikası ile önemli bir sanayi merkezidir.
Şehrin adıyla ilgili pek çok senaryo olsa da, Kırıkkale Valiliği’ndeki bilgiye göre adının, şehrin 3 kilometre kuzeyindeki Kırıkköyü ile kentin merkezindeki Kaletepe’nin kısaltılarak birleştirilmesinden ortaya çıktığı söyleniyor. Bu ismin halk tarafından yakıştırıldığı kanaatı yaygın olmakla beraber bölgenin ismi Osmanlı arşiv belgelerinde, şimdiki haliyle Kırıkkale biçiminde geçmektedir. Bugün Kırıkkale il sınırları içinde kalan bazı tarihi kalıntılar, ören yerleri ve höyüklerin varlığı ile bazı araştırma ve incelemelerde M.Ö. yıllara ait arkeolojik buluntulara rastlanması, Kırıkkale’nin coğrafi alanının ne kadar eski bir yerleşim sahası olduğunu gösteriyor.
İç Anadolu Bölgesi’nde Orta Kızılırmak Bölümü’nde yer alan Kırıkkale doğuda Çorum ve Yozgat, güneyde Kırşehir, batıda Ankara, kuzeyde ise Çankırı illeriyle komşudur.
Kırıkkale’de Gezilecek Yerler
Yüzyıllar boyunca pek çok kültüre ev sahipliği yapmış olan Kırıkkale’de tarihi eser olarak daha çok camiler ve türbeler yer almaktadır. Mağara ve tarihi köprüler açısından da turistik gezi imkânı vardır.
Görülmesi gereken diğer yerler: Kozlu Antik Kenti, Ballı Camii ve Türbesi, Koçubaba Camii ve Türbesi.
Mke Silah-San Müzesi
MKE Kırıkkale Silah Fabrikası bünyesinde 1990 yılında açılan Mke Silah-San Müzesi’nde 14.-20. yüzyıllar arasında Osmanlı ve Avrupa ülkelere ait silahlar sergilenmektedir
. Envanterin fazla oluşu, müzenin 199 yılında daha geniş bir mekana geçmesine sebep olmuştur. Tophane’den, Anadolu’nun çeşitli yerlerinden ve askeri fabrikalardan toplanarak teknik ve tarihi özellikleri tespit edildikten sonra müze haline getirilen, Silah Fabrikası’nın büyük salonunda ziyarete açılmıştır. Müze ücretsiz olarak 18-24 Mayıs tarihleri arasında halka açıkken, diğer zamanlarda ise talep üzerine ziyarete açılmaktadır.
Kozlu Yöresi Antik Kenti
Sulakyurt ilçesine 7 kilometre uzaklıkta bulunan kent kalıntısının yapılan araştırmalarda Roma dönemine ait olduğu görülmüştür.
Ceritkale Kaya Mezarları
Keskin ilçesine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Ceritkale Kaya Mezarları , bölgenin en eski yerleşim merkezlerinden biri olarak sayılıyor. Tarihi Demir Çağı’na kadar uzanan bu yerleşim alanı, geniş bir vadinin içinde yer alıyor.
Hasandede Camii ve Türbesi
Kırıkkale merkezine 12 kilometre uzaklıktaki Hasandede kasabasında bulunan camii ve türbe, yan yana görülmektedir. Caminin minaresinin olduğu taraftaki ilk türbe Hasandede’ye (Doğanbeğ) ikinci türbe ise oğulları Şeyh Halil İbrahim, Şeyh Mustafa ile kızı Ümmühan Ana’ya aittir. 1605 yılında yapılan bu camii kare planlı, kesme taştan ve kalın duvarlıdır. Doğu ve batı yönleriyle giriş kapısının iki yanında ikişer pencere yer alır. Kuzey cephesinin ortasında taş söveli ve basık kemerli bir giriş kapısı da bulunmaktadır. Gövdesi tuğladan olan minare, pabuç kısmına kadar kesme taştan yapılmıştır.
Şeyh Şamil Camii ve Türbesi
Sulakyurt ilçesindeki cami, 15. yüzyılda ilçenin kurucusu Şeyh Şami tarafından yaptırıldı. Her ne kadar onarımları yapılmış olsa da, zaman zaman tahrip edildiğinden bazı mimari özelliklerini kısmen kaybetmiştir.Evliya Çelebi’nin çok saygın bir kişi olarak anlattığı, asıl adı Hamza olan Şeyh Şami’ye ait türbe de caminin hemen yanında yer almaktadır. Yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret edilmektedir.
Haydar Sultan Camii ve Türbesi
Geç Roma ve Erken Bizans dönemlerinde var olan muhtemel bir manastır üzerine inşa edilen Haydar Sultan Külliyesi, cami, türbe, hazire, çeşme ve kuyudan oluşmaktadır. Keskin ilçesine 22 kilometre uzaklıktaki Haydar Sultan köyündeki Böyrek Dağları’nın eteklerinde yer alır. Yapılan onarımlarla orijinalliğini kaybeden külliyeden günümüze Deliler Kuyusu adı verilen kuyu ile iki adet kitabe kalmıştır. Deliler Kuyusu, caminin yanında etrafı duvarla çevrili avludadır. 50 cm çapında bir kuyu bileziği, onun altı ise 60×60 cm’lik kare kuyu bulunmaktadır. Kuyu ağzı beton kaplamalarla yükseltilmiş olup zeminden derinliği 1.5 metre kadardır. Kuyu suyu kükürtlü olduğundan, su soğuk olmasına rağmen sanki kaynıyor ve buhar çıkartıyormuş gibi görünür.
Sulu Mağara
Keskin ilçesinin Arzu Bayırı mevkiinde yer alan Sulu Mağara, yatay olarak gelişmiş, yarı doğal-yarı yapay, düden konumlu fosil bir mağaradır. Büyük bölümü maden ocağı olarak açılan mağaranın doğal bölümü birbirine bağlı üç kattan meydana gelen Pliyosen rölyef sistemine aittir. Toplam uzunluğu 285 metre olan ve üç kattan oluşan yapay galerilerde kurşun işletmesi yapılmıştır. Gerek doğal gerekse yapay bölümleri birbirine bağlayan dar geçitler erken Hristiyanlık döneminde yapılmış taş duvarlarla örtülüdür. Hidrolojik olarak vadoz zonda yer alan Sulu Mağara yağışlı dönemlerde tavandan damlayan sular dışında bütünüyle kurudur. Bu suları toplamak için eski dönemlerde derinliği 2 metreyi bulan havuzlar yapılmıştır.
Kırıkkale Mutfağı
Anadolu mutfağı geleneğinin sürdüğü Kırıkkale yemeklerinde hem sebze hem de et ürünleri sıkça kullanılır. Külleme, kızartma, haşlama ve kavurma yöredeki yaygın et yemeklerindendir.Diğer yemek türlerinde un tarhanası, yoğurtlu tarhana, sızgıt (kışlık kavurma), ekmek aşı (guymak) madımak, etli bulgur pilavı ve mantı tercih edilir. Kırsal alanlarda ekmek yerine yufka kullanıldığı görülür. Bunun yanı sıra bazlama, gözleme, alazlama, kömbe ve katmer gibi ekmek türleri de yaygındır. Her ne kadar zengin bir yöresel yemek çeşidi olsa da, bu yemekleri restoranlarda bulmak pek mümkün değildir. Daha çok kebapçılar mevcuttur. Yöresel yemek tatmak için köy evlerini deneyebilirsiniz.
Kırıkkale’de Alışveriş
El sanatları ve dokumacılığın gelişmiş olduğu Kırıkkale’de kilim, halı ve heybe dokumaları yöreye özgü alabileceğiniz en dikkat çekici ürünlerdir. Şehir merkezinde pek çok alışveriş merkezi bulunur. Köylerinden alışveriş yapmanız da mümkündür.