Doğal ve kültürel zenginlikleri ile dikkat çeken Sakarya, Türkiye’nin en kalabalık yirmi ikinci şehridir. Şehirde birçok göl, nehir, yayla ve kaplıca bulunmaktadır.
Sakarya Gezi Rehberi ile her mevsim envai çeşit renklerde görsel şölen sunan Sakarya’nın doğal güzelliklerini ve kültürel zenginliklerini anlatmaya başlıyoruz. Adını Karadeniz’e dökülen Sakarya Nehri’nden alan ilin toplamda 16 ilçesi vardır. 1954 yılında il olan Sakarya, 2000 yılında “büyükşehir” ünvanı almıştır.
Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nin Çatalca-Kocaeli bölümünde bulunan Sakarya ili, ada ve pazar sözcüklerinin birleşmesinden adını alan Adapazarı Ovası üzerinde yer almaktadır.
Sakarya’ya hava ve kara yolları ile gerçekleştirilen birçok ulaşım alternatifi bulunmaktadır. Sakarya’nın Sapanca ilçesinde bulunan Kırkpınar Havalimanı’na Türkiye’de birçok şehirden gün aşırı uçuş seferleri düzenlenmektedir. İstanbul’dan Sakarya’ya ulaşmak isteyenler için bir diğer ulaşım alternatifi ise 2015’in ocak ayından beri İstanbul – Adapazarı arası sefer yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT)’dir. Yüksek Hızlı Tren ücretleri tam 16 TL, indirimli 13 TL, çocuk ve 65 yaş üzeri yolcular için 8 TL’dir.
Sakarya Gezilecek Yerler
Sakarya’nın gezilecek yerleri adını aldığı nehrin, tarihini başlatan Hititler’in ve üzerinde kurulan nice uygarlıkların ve eşsiz doğasının bir yansımasıdır. Tarihi M.Ö 378’li yıllara dayanan Sakarya, tarihi İpekyolu üzerinde bulunan eski bir yerleşim merkezidir. Geçmişi ile doğası birleştiğinde ortaya karpostal manzaraları çıkan Sakarya’nın gezilecek yerleri oldukça büyüleyici.
Şehirde Osmanlı döneminden kalma birçok tarihi yapı ve yayla, kaplıca, nehir ve göller gibi çeşitli doğal zenginlikler bulunmaktadır. Sakarya’da gezilecek başlıca yerler; Acarlar Longozu, Deprem ve Kültür Müzesi, Sakarya Müzesi, Karagöl Yaylası, Maden Deresi, Sapanca İstanbuldere, Sakarya Nehri,Sapanca Nehri ve Saklı Göl‘dür.
Acarlar Longozu
Sakarya’nın Karasu ilçesine 26 kilometre, Sakarya şehir merkezine 50 kilometre uzaklıkta bulunan Acarlar Longozu, Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise ikinci büyük longozudur.
120-1250 metre genişliğinde ve 7.5 kilometre uzunluğunda olan longoz, Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında uzanmaktadır. “Su içine batmış orman” anlamına gelen longozun içerisinde birçok çeşitte balık türleri yaşamaktadır. Müthiş bir doğa zenginlik olan longoz alanı içinde yemek yiyebileceğiniz restorantlar ve semaverlerde çay içebileceğiniz çay bahçeleri bulunmaktadır. Longoza giriş ücretsizdir.
Deprem ve Kültür Müzesi
Sakarya Gezilecek Yerler listesine 17 Ağustos 1999 yılında yaşanan ve “asrın felaketi” olarak nitelendirilen Marmara Depremi’nin bıraktığı izler ile devam ediyoruz. Deprem Kültür Müzesi, 2004 yılında, depremde hayatını kaybeden vatandaşların anısına inşa edilmiştir ve dünyadaki dördüncü büyük deprem kültür müzesidir. Müzeyi 2007 yılından bu yana 313 binden fazla ziyaretçi ziyaret etmiştir.
Marmara Depremi’nin yarattığı yıkımı temsilen göçük şeklinde tasarlanan yapıda yıkık duvarlar ve eğik kolonlar bulunmaktadır. Sergi salonlarında, 1967 ve 1999 yıllarında yaşanan depremlerden fotoğraflar sergilenmektedirir.Müzede, sanal deprem platformu oluşturulmuştur ve bu platformda 7.4 şiddetinde deprem hissedilmektedir. Deprem Kültür Müzesi’ne giriş ücretsizdir.
Sakarya Müzesi
Sakarya Müzesi, tarih tutkunları için eşsiz bir kaynak niteliğindedir. Müzenin sergi salonunda Roma ve Bizans dönemine ait eserler, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminden kalma ateşli ve kesici silahlar, bakır kaplar, mühürler, el işlemeleri ve Atatürk’ün kullandığı eşyalar; bahçesinde ise sunaklar, yazıtlı taşlar, mezar taşları, sütun kaideleri ve Roma-Bizans dönemlerine ait çeşitli kalıntılar sergilenmektedir.
1290 metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan müze, bir dönem Atatürk’ün yakın arkadaşı Milletvekili Hasan Cavit Bey’in evi olmuş, 1922 yılında Atatürk ve annesi Zübeyde Hanım’ı ağırlamıştır.
17 Ağustos 1999 depreminde ağır hasar gören müze, depremden sonra onarılarak yeniden ziyarete açılmıştır. Müzeye giriş ücretsizdir.
Karagöl Yaylası
Doğa severlerin mutlaka görmesi gereken bir yer olan Karaköy Yaylası’na, iki saatlik bir tırmanış sonrası ulaşılabiliyor. Yaylanın toplam yüzölçümü 567 hektar.Köknar, çam ve meşe ağaçları arasında doğa ile baş başa vakit geçirebileceğiniz yayla, bol oksijenli havası ve eşsiz doğal güzelliği ile kamp yapmak isteyenlerin gözde tercihleri arasında yer alıyor. Birçok ahşap evin de yer aldığı yaylada her cuma pazar kuruluyor ve akşama dek çeşitli şenlikler gerçekleştiriliyor.
Yaylada kamp yapmak ya da ahşap evlerde pansiyon usülü konaklamak mümkün. Günübirlik ziyaretler gerçekleştirmek isteyenler için ise yürüyüş ve piknik alanları bulunuyor.
Maden Deresi
Dere, Sakarya’nın Kocaali ve Karasu ilçeleri arasında bulunur. 30 kilometre uzunluğundaki Maden Deresi, kaynağını Çam Dağı’ndan alarak kuzey doğuya doğru akıyor. Sakarya’nın Karadeniz kıyısında bulunan derede; gürgen, meşe, kayın, kestane ve çınar gibi çok çeşitli ağaçlar bulunuyor. Derenin dinlendirici sesi ile doğanın huzur veren renkleri birleştiğinde, son derece sakin ve keyifli bir atmosfer oluşuyor.
Yerli turistlerin olduğu kadar yabancı turistlerin de ilgisini çeken Maden Deresi’nde fotoğraf çekmek için birçok güzel kare yakalamanız mümkün. Yürüyüş ya da piknik yapmak isteyenler için de ideal bir ortam bulunuyor.
Sapanca İstanbuldere
Marmara Bölgesi’nde yaşayanların hafta sonu tatilleri için tercih ettiği gözde mekanlardan biri olan İstanbuldere, Sakarya’nın Sapanca ilçesinde bulunuyor.İstanbuldere, ağaçlar arasından şırıl şırıl akan deresi, derenin akışına eşlik eden kuş sesleri, yemyeşil kestane ve kayın ağaçları ile birlikte bütün stresinizi atmanıza yardımcı oluyor. Dinlenmek, huzur bulmak isteyenler için harika bir tercih olan İstanbuldere, Sakarya’da görülmesi gereken en önemli yerlerden biri.
Sakarya Nehri
Fırat Nehri ve Kızılırmak Nehri’nden sonra Türkiye’nin en büyük üçüncü nehri olan Sakarya Nehri, Kuzeybatı Anadolu’nun en büyük nehridir.
Sakarya Nehri, Afyon’daki Bayat Yaylası’ndan ve Eskişehir Çifteler’den doğup, Porsuk ve Ankara çaylarını da içine katarak Karadeniz’e dökülmektedir. İçerisinde bulunan balık çeşitleri bakımından da oldukça zengindir.
Sakarya Nehri adını, Yunan Mitolojisi’ndeki nehir tanrısı Sangarius’dan almaktadır. Nehir çevresinde birçok tatil merkezi konumlanmakta olup, bölgedeki huzurlu atmosfer ve doğa manzaraları ile ziyaretçilere keyifli bir tatil imkanı sunulmaktadır.
Sapanca Gölü
Adını Sapanca ilçesinden alan göl, Sakarya şehir merkezinin 12 kilometre batısında yer almaktadır.Tektonik kökenli bir tatlı su gölü olan Sapanca Gölü’nde sazan, alabalık, turna ve yayın balıkları gibi birçok balık çeşitleri ve 69 kuş türü bir arada yaşamaktadır. Şehir hayatından uzaklaşarak huzur bulmak isteyenlerin sık tercih ettiği mekanlardan biri olan göl, eşsiz manzarası ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilerine harika bir tatil imkanı sunmaktadır. Gölün çevresinde pek çok konaklama tesisi mevcuttur. Yaz veya kış aylarında, yılın her mevsimi bölgeye ziyaret yoğundur.
Sapanca Gölü’nün yüksekliklerinde bulunan Arifiye Ormanı’nda kamp alanları bulunmaktadır. Ve özellikle hafta sonları doğa ile baş başa kalmayan isteyen ziyaretçiler için piknik alanları yer almaktadır.
Saklı Göl
Kentlerin kalabalığından uzaklaşıp kendini saklı bir cennete atmak isteyenler için mükemmel bir mekan var. Bir çeşit suni göl olan Saklı Göl, Korucuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giden yol üzerinde bulunuyor.
540 dönümlük bir alan üzerine kurulu olan Saklı Göl’de, bir restoran ve bir cafe ile birlikte piknikçiler için ayrılmış özel alanlar yer alıyor.Şehir merkezinden yalnızca 15 dakikalık uzaklıkta bulunan Saklı Göl, huzur arayanlar için ideal bir mekân. Göle özel araçlarıyla gelenler için alan içinde bir de otopark bulunuyor.
Sakarya Mutfağı
Sakarya mutfağı oldukça geniş ve çeşitli bir yelpazeye sahiptir. Orta Asya, Balkanlar ve Kafkas kültürlerinden etkilenerek ortaya çıkan mutfak kültüründe, sebze yemeklerinden hamur işlerine, zeytinyağlılardan etli, sulu yemeklere birçok yemek çeşidi bulunmaktadır. Sakarya mutfağı’nda sağlıklı beslenme ön plandadır. Yoğurt, pekmez, bulgur gibi sağlıklı yiyecekler sıkça kullanılır.
Sakarya Alışveriş
Sakarya alışverişy önünden hayli gelişmiş bir ildir. Şehirde oldukça ekonomik fiyatlarda ürünler bulunmaktadır. Özellikle Çark Caddesi’nde uygun fiyatlarda kıyafet, hediyelik eşya, süs eşyaları ve takı alışverişi yapabileceğiniz birçok dükkan mevcuttur.
Sakarya’dan kendinize bir hatıra edinmek ya da hediyelik eşya almak isterseniz, Taraklı’da satılan şimşir ağacından yapılma kaşık ve taraklardan ya da Taraklı’daki evlerin sembolü alan ahşap küçük evlerden satın alabilirsiniz.Sakarya’da pazar alışverişi yapmak isterseniz bu tip alışverişler için en ideal yer Katlı Pazar Yeri’dir. Balıktan sebze, meyveye; ev eşyalarından yiyecek-içeceğe dek her şeyi bulabileceğiniz Katlı Pazar Yeri her gün açıktır ve fiyatları gayet uygundur.
Sakarya’da bulunan başlıca alışveriş merkezleri ise; Seçkin Alışveriş Merkezi, Çetinler Alışveriş Merkezi, Miraç Alışveriş Merkezi, Yön Alışveriş Merkezi, Alser Alışveriş Merkezi, Karaca Alışveriş Merkezi ve Essen Alışveriş Merkezi’dir.