Sinop, Karadeniz Bölgesi’nin en özel ve tek doğal limanıdır. Tarih boyunca farklı medeniyetlerin hakimiyetinde önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Sinop doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi kalıntılarıyla da ilgi çeken önemli şehrimizdir.
Sinop eski çağlardan beri canlılığını korumuştur. Sinop gün geçtikçe gelişen turizm ve ticaret merkezi olmaya devam etmektedir Sinop’un neresinden bakarsanız bakın denizi görebilirsiniz.. Güneşin doğuşunu, batışını seyretmek en güzel aktivitelerden biridir. Sinop’ta mesire ve dinlenme alanları çoktur. Karadeniz’in yaylalarına ev sahipliği yapmaktadır. Sinop’un nüfusu 2014 resmi verilerine göre 204.526’dır.
Kent adını Mitolojik hikayeden almıştır. Irmak tanrısı olan Osopos’un Sinope adında güzel bir kızı varmış. Sinope’ye aşık olan Zeus’un hikayesi saklıdır kentin isminde. Zeus Sinope’yi kendisine bağlamak için elinden geleni yapmış ve sonunda aşkına karşılık almış. Ancak Sinope kendisine dokunmaması için Zeus’tan bir söz almış. Sinope’ye olan aşkına sadık kalan Zeus, Sinope’yi Karadeniz’in güzel kentine bırakmış. Böylece Sinop adını bu efsaneden almış olmasıyla bilinir.
Adını dünyaya duyurmuş ünlü filozof Diyojen Sinop’ta doğmuştur. Diyojen M.Ö 416 yılında bu topraklarda gözlerini açmış. Sinop’u değerli kılan bir başka şey ise, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarken buraya uğramasıdır. Sinop’a olan beğenisini; “Ne olurdu Sinop’un yarı güzelliği Ankara’da olsa idi”
Sinop Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde bulunur. Boztepe Yarımadası’nda konumlanmıştır. Şehir yemyeşil ormanlardar oluşur. Sinop Anadolu’nun kuzeyinde yer alan liman şehridir.
Sinop’ta genel olarak Karadeniz iklimi hakimdir. Sinop’ta mevsimsel sıcaklık arasındaki farklar çok değildir. Sinop’ta rüzgarlar oldukça sert eser. Aralık ve Ocak ayı en çok yağış alan aylardır. Yazın sıcaklık ortalama 34 derecedir, kışın ise en yüksek –7 dereceyi görmüştür Sinop. Sinop’a gitmek için en uygun zaman yaz aylarıdır. İlkbahar aylarında da gidebilirsiniz.
Sinop Gezilecek Yerler
Tarihi bir liman kenti olan Sinop’un gezilecek yerleri eşsiz bir doğa barındırır . Sinop yaşanmışlığın, tarihin ve kaybolmayan güzelliğin kentidir. Sinop’u keşfetmelisiniz.
Limanda bulunan çay bahçelerine uğramalı sahilin keyfini sürmelisiniz. Etrafı ağaçlarla çevrili kentin sokaklarını, köylerini dolaşmalısınız. Sinop gezilecek yerleriyle Karadeniz Bölgesi’nin kendine has dokusudur. Dünyada eşine rastlanmamış Hamsilos Koyu sizi çağrır Sinop, Diyojen’in izlerini taşır. Evliya Çelebi’nin diline konuk olmuştur, ayrıca Atatürk’ün hayranlığını kazanmış kentin gezilecek, görülecek çok yeri var.
Etnografya Müzesi
Sinop gezilecek yerler listemizin ilk sırasındaki Etnografya Müzesi eski dönemlerde konak olarak faaliyet göstermiştir. 1979 yılında restore edilerek kamu alanı haline gelen müze, 2001 yılında turizme müze olarak açılmıştır. Konağın mimarisi Avrupa etkisinde Baroka ve Rokoko tarzında inşa edilmiştir. Konak 18. yy’a konaklarındandır. Bina üç kattan oluşmaktadır. Bu konak müzenin bir tarafı caddeye, diğer tarafı ise bahçeye bakar. Birinci kat müze olarak, ikinci kat ise yaşayan konak adıyla ziyarete açılmıştır Konağın zemin katında kiler, mutfak ve çeşme bulunuyor. Üst katlarda ise haremlik ve selamlık odalar bulunmaktadır. Osmanlı döreminde yapılan konak batılı tarzda yapılan mimarilerden arasında o dönem önemli bir adım olmuştur.
Sinop Kalesi
Sinop’un gezilecek yerlerinden Sinop Kalesi’nin göçmenler tarafından inşa edildiği bilinmektedir. M.Ö 7. yy. Eseridir. Sinop yarımadası üzerinde yer alıyor. Kale dış tehlikelere karşı şehri korumak için inşa edilmiştir. Kalenin yüksekliği 25 metre genişliği ise 2 metredir. Sinop Kalesi UNESCO Dünya Miras Listesi’nde geçici olarak yer almıştır. Evlya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne konu olan kalenin giriş kapıları Evliya Çelebi tarafından Yenice Kapı, Deniz Kapı, Tersane Kapı gibi isimlerle adlandırılmıştır.
Sinop Kalesi, Bizans, Roma ve Selçuklu dönemlerinde onarım geçirmiştir. Kale’nin manzarasına ve tarihi izlerine hayran kalacaksınızı. Mola vermek isterseniz Kale içinde cafe yer almaktadır. Sinop’a tepeden bakmak ve güzelliğin tadını çıkarmak için mutlaka gitmelisiniz.
Sinop Tarihi Cezaevi
Sinop’a gittiğinizde görmeden gelmek istemeyeceğiniz Sinop gezilecek yerler arasında ayrı bir yere sahip olan Sinop Tarihi Cezaevi denizle çevrili ve kale duvarları içinde, 13.000 metrekarelik alanda konumlanmıştır. Yapımı Gaskalılara aittir.
İlk once iç kale olarak kullanılan bu yapı sonraları tershane olarak faaliyet gösterse de son şekliyle uzun seneler boyunca cezaevi olarak kullanılmıştır. Sinop Tarihi Cezaevi 1996 yılında kapatılarak Kültür Bakanlığı’nın eline geçmiştir. 1999 yılında müzecilik çalışmaları başlatılarak 2000 yılında ziyarete açılmıştır.Sebahattin Ali,Refik Halit Karay ve Kerim Korcan gibi yazarlar burada mahkum olmuştur. Sebahattin Ali’nin Aldırma Gönülü bu hapishanenin içinde yankılanmıştır. Ayrıca bu şiirin asılı olduğu bir çerçeve vardır duvarda.
Burayı gezmek başka hissettirir insanı. Nice şiirler yazılmış özgürlük üstüne. Gökyüzüne, denize bu kadar yakınken mahkum olmak nedir anlarsınız konumunu görünce. Bu duvarların ardından bir edebiyat çıkmıştır dillerden düşmeyen. Sinop Cezaevi dört duvarlı hikayesiyle size seslenir.
Balatlar Kilisesi
Bir diğer Sinop’un tarihi gezilecek yeri Balatlar Kilisesi M.S 660 döneminde Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir. 7. yüzyıl itibariyle kilise olmuştur.Kiliseye ait kazılar sonucunda Hz. İsa’ya ait olan bir sandık ve hac parçaları bulunmuştur. Bu yüzden kilisenin önemi artmıştır.Kilise üzerinde tahribatlar mevcuttur. Bu tahribatların Bizans ya da Selçuklular tarafından yapıldığına dair tartışmalar sürmektedir. Kilise kazılarında ayrıca sikkeler, Hristiyan Mezarları da ortaya çıkmıştır. Kilise kalıntılarına dair kazı çalışmaları 10 sene daha sürecektir. Kazılar bittiğinde bu alanda arkeolojik park ve açık hava müzesi yapımı planlanmaktadır. Kilise 2000 yılından beri halk tarafından ziyaret edilmektedir. Özellikle yabancı turistler çok sık ziyaret etmektedir.
İnaltı Mağarası
Sinop geziecek turistik yerleri arasında İnaltı mağarası doğal güzelliğiyle dikkat çeken bir yerdir. İnaltı köyünde yer almaktadır. Ayancık ilçesine 30 km uzaklıkta bulunur. Mağaranın denizden yüksekliği yaklaşık 1070 metredir. Mağaranın uzunluğu ortalama 650–700 metredir ancak sadece 300 metrelik bölümünde aydınlatma sağlanmıştır. Bu yüzder aydınlık olan kısım turizme açılmıştır. Mağara içerisi oldukça ilgi çekici ve görkemlidir. Mağarada insanı derinden etkileyen mistik bir hava hakimdir.
İlk 300–350 metresinde duvarlarda sarkıtlar, traverten, dikim gibi oluşumlar mevcuttur. Ancak 400 metre ve sonrasında çamur hakimdir. İnaltı Mağarası, son zamanlarda yürüyüş ve çevre düzenlemeler sonrasında Türkiye’de ilk 10 mağara arasına girmeyi başarmıştır.
Hamsilos Koyu
Türkiye’nin kuzey noktasında yer alan Sinop’un gezilecek yerleri arasında belki de en gösterişli yeri olan, yeşilin ve mavinin birbiriyle dost olduğu harika bir cennet koyu olan Hamsilos’tur.
Bu koyu özel kılan buzul aşındırması sonucu meydana gelerek ve kendiğinden oluşarak dünya çapında tek koy olarak var olmasıdır. Konum itibariyle sığınma limanı gibidir. Eskiden savaş gemilerine ve balıkçı teknelerine ev sahipliği yapmıştır. Kent merkezine yaklaşık 11 km uzaklıkta bulunur. Bu koyda konaklamak isterseniz uygun fiyata otel ve pansiyon bulmanız mümkündür.. Hamsilos koyunda gün batımını izlemek başlı başına bir keyiftir. Ayrıca koy çevresinde piknik yapabileceğiniz alanlar mevcuttur. Hamsilos koyu festivallerin de yapıldığı yerlerden biridir.
Doğa muzicesi bu koy Türkiye’nin saklı güzellikleri arasındadır ve keşfetmek ayrıcalıktır.
Sinop’ta Alışveriş
Sinop’ta alışveriş yapmak kültürel öğelere dayanmaktadır. Özellikle el sanatları hediyelik eşya satan dükkanlar dikkat çekmektedir. Sinop’ta alışveriş yaparken sıklıkla karşılaşacağınız ürünlerden biri ahşaptan yapılmış maket gemilerdir.Ayrıca Sinop Ayvancık Keteni de oldukça meşhurdur. Sinop’ta bıçak üretimi de yaygındır. Buradaki alışveriş yapacağınız dükkanlardan özel bıçaklardan satın alabilirsiniz. Hediyelik eşya dükkanları genellikle liman ve çevresinde bulunmaktadır.
Sinop’ta gece hayatı genellikle yaz mevsiminde hareketlidir. Liman çevresinde bar ve diskolar bulunmaktadır.Sinop manzaralı teraslarda Sinop akşamlarını seyredebilirsiniz. Sinop limanı akşamları bambaşka güzelliktedir.. Burada yer alan çay bahçeleri, hareketli sahili oldukça renklidir.
Sinop Mutfağı
Sinop, kültürel çeşitliliğiyle lezzetli mutfağa sahiptir. Sinop’ta özellikle tahıllı gıdalar tüketilmektedir. Sebze ve et yemekleri de ağırlı olarak Sinop sofralarını süslemektedir. Sinop mutfağını farklı özelliklerden biri de Ayva ve Kestane’nin yemeklerde yer almasıdır.